11. jan 2018.

Stanković: Deklaracija o ratu ne obavezuje novinare

Naravno da se ne slažem sa odlukom rukovodstva HRT i smatram da Deklaracija o Domovinskom ratu nije nešto što obavezuje novinare. Novinare obavezuje samo istina, izjavio je urednik i voditelj emisije "Nedeljom u 2" Aleksandar Stanković za Pressing N1 televizije.

Foto: YT

Stanković je to rekao dva meseca nakon što se Hrvatska radiotelevizija ogradila od stava iznetog u emisiji „Nedjeljom u dva“ u kojoj je voditelj Aleksandar Stanković, kako navodi HRT, nekoliko puta Domovinski rat doveo u vezu s „građanskim ratom“.

Stanković je opisao kako je došlo do afere „građanski rat“.

„Na neki način imam dosta utakmica u nogama i nisam se iznenadio reakcijama, jesam pomalo žestinom. Ništa nije sporno, mislim da svako ko je gledao tu emisiju i ko išta zna o definiciji građanskog rata, zna o čemu se radi. Ja sam imao preko puta sebe čoveka koji je delio kuhinju sa svojim bratom, koji je kasno otišao u Srbiju. Naravno da je to osetljiva tema, moje pitanje je bilo potpuno logično i očekivano kada preko sebe imam osobu čija se porodica podelila i koji su ratovali jedan protiv drugog“, kazao je Stanković i dodao:

„U Hrvatskoj je u delu bio građanski rat, u manjem delu, ali je bio. Naime, kada srpsko selo ratuje protiv hrvatskog sela to je građanski rat. Kada se napadao Dubrovnik i Vukovar, te kada su tenkovske jedinice iz Beograda išle prema Vukovaru to naravno nije građanski rat, to je čista agresija. Kada ratuje selo protiv sela, onda to ima elemente građanskog rata“.

„Ponavljam, ako se to može ikako izraziti u procentima, bila je 80 odsto agresija, a 20 odsto građanski rat. Nije isto kada to ja kažem i kada kaže ministar Vulin koji kaže da se radi o „apsolutno građanskom ratu“ jer tako želi da umanji učešće Srbije i JNA“, ističe Stanković.

HRT se nakon toga ogradio od njegovih stavova, a Stanković kaže da nije prekršio nikakva pravila ni zakone.

„Ja ni na koji način nisam doveo ništa u pitanje, Deklaracija nije ništa što obavezuje novinare, novinare obavezuje istina i zakon. Deklaracijom neka se kite oni koji su je doneli u Saboru, ona nema zakonsku snagu“.

Kaže da to nije shvatio kao poruku da ide sa HRT-a.

„Nisam shvatio to kao poruku da idem sa HRT-a, ali su pritisci bili u tom smeru. Shvatio sam kao popuštanje pritiscima nekim interesnim grupama koje su bile glasne i želele moju glavu“.

Kako se nositi sa pretnjama?

„Uvek se uz takve situacije vežu pretnje opasne po život, one najčešće idu putem društvenih mreža i lansiraju se preko portala. To je tih dana bilo intenzivno, ali se smirilo i idemo dalje. Moj status na HRT-u je takav da radim emisiju Nedeljom u 2, imam izvesnih problema na HRT-u, a to ću se truditi da rešim unutar HRT-a. Za sada postoji moja želja da radim tu emisiju, koliko vidim i rukovodstva HRT-a, a i gledaoci i dalje žele da gledaju emisiju. Ja trenutno nisam među 15 ili 20 najplaćenijih osoba na HRT-u, tu ne postoji neki preterani entuzijazam. Što se tiče Nedeljom u 2 imam slobodu da dovodim goste koje hoću i slobodu da razgovaram s njima o čemu hoću“, poručio je Stanković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend