06. jul 2021.

Veran Matić – Izvinjenje Aleksandra Stankovića

Nakon nedavnog hapšenja generalnog direktora HRT-a, voditelj gledane i prestižne emisije „Nedeljom u 2“ Aleksandar Stanković izvinio se zbog svega lošeg što se odigrava na hrvatskom javnom medijskom servisu.

Acin monolog trajao je dva minuta. Ne znam koliko će trajati onaj koji će jednog dana biti izgovoreni na RTS-u i RTV-u. Po svoj prilici, trebalo bi da bude neuporedivo duži.

Ovo izvinjenje je retko ko ovde preneo, za razliku od izvinjenja predsednika Zemana zbog NATO bombardovanja koje je, očekivano i opravdano, dobilo veliki publicitet u Srbiji. Sa druge strane, retko koji ovdašnji mediji je izvestio da je isti predsednik prestao da pruža informacije pojedinim tamošnjim istraživačkim medijima uključujući i javni servis češke televizije. U sklopu borbe protiv dezinformisanja, ovi mediji su u saopštenju kabineta češkog predsednika označeni kao „izopačeni, lažni i pristrasni“. Međunarodni novinarski institut iz Beča smatra da „ovakve prepreke u pristupu informacijama stvaraju teškoće za rad medija i ozbiljno podrivaju slobodu štampe“, dodajući da je odluka o namernom uskraćivanju informacija diskriminatorna i da se njom krši češki ustav, koji predviđa da državna vlast služi svim građanima, ali i Povelja o osnovnim pravima i slobodama koja garantuje pravo na informaciju.

Da može gore svedoči primer Lukašenka o čijim ćete akcijama protiv tamošnjih medija teško pronaći vesti u ovdašnjim medijima. Na primer, o tome da je predsednik Belorusije potpisao zakon kojim se „ograničava rad medija i omogućava njihovo gašenje bez sudske odluke“. Ili da je uhapšen urednik popularnog portala kome preti zatvaranje. Drastične mere uticale su da reaguje i predstavnica OEBS-a za slobodu medija.

Ni u regionu stvari ne stoje sjajno. Novinar i kolumnista iz Banjaluke Dragan Bursać nedavno je primio eksplicitne pretnje smrću putem društvenih mreža. Nakon što je crnogorska Antena M objavila pretnje koje je Bursać dobio, od iste osobe stigle su pretnje glavnom i odgovornom uredniku Antene M Darku Šukoviću i redakciji. I u Sarajevu je nedavno napadnut urednik i vlasnik FACE TV, novinar Senad Hadžifejzović.

Odnos slovenačkog premijera Janeza Janše prema državnoj novinskoj agenciji STA i uskraćivanje njenog finansiranja uticalo je na reakcije Tereze Ribeiro, predstavnice OEBS-a za slobodu medija, i Dunje Mijatović, komesarke Saveta Evrope za ljudska prava kojoj je Janša čak i oštro replicirao!

U isto vreme predsednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko upozorio je javnost na novi talas sudskih presuda protiv medija i novinara, najavljujući nove tužbe sa veoma visokim odštetnim zahtevima. Na udaru se našao kolega Drago Hedl i portal Telegram.hr, kao jedna od „retkih oaza slobodnog novinarstva“. Zovko je istakao da praksa tužakanja medija ima za cilj „njihovo finansijsko uništavanje i uvođenje autocenzure, zbog čega će posledice osetiti ne samo novinari i mediji nego i celo društvo“. Predsednik Hrvatskog novinarskog društva je negativan trend naknadno potvrdio stavovima o sukobu sa najvišim predstavnicima tamošnje vlasti zbog koje je reagovala i Evropska federacija novinara.

Zabrinjavajući trend potvrđuje i nedavna odluka koalicije CASE (sačinjavaju je evropske nevladine organizacije) koja je Hrvatsku radio-televiziju proglasila „najvećim europskim ovisnikom o tužbama protiv novinara“. Zato i ne čudi da je o sramoti prouzrokovanoj SLAPP tužbama u svom monologu govorio i Aleksandar Stanković. Isti onaj čije pojedine navode možemo da preslikamo na ovdašnje stanje u javnim medijskim servisima. Razlika je što je to tamo izgovoreno pred brojnim audiotorijumom. I što do trenutka pisanja ovog Dnevnika to niko nije demantovao niti osporio. Tim pre je ovo značajan gest koji ohrabruje i budi nadu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend