06. jul 2021.

Janković: Kratak put od pretnji i govora mržnje do eskalacije u fizičko nasilje

Na meti govora mržnje su gotovo svi, i političari i mediji, koji su i sami često promoteri uvreda, diskvalifikacija, pa i govora mržnje, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Brankica Janković (foto: arhiva Poverenika za zaštitu ravnopravnosti)

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, poverenica je u završnoj reči stručnog skupa za medije posvećenog suzbijanju diskriminacije i govora mržnje u organizaciji Saveta Evrope, rekla da atmosfera u javnom prostoru doprinosi generisanju raznih vidova nasilja.

,,Svi treba da imamo svest o tome koliko je kratak put od verbalnih pretnji i konflikata, preko govora mržnje, do njihove eskalacije u otvoreno fizičko nasilje“, naglasila je.

Ona je podsetila da su govor mržnje, ponižavajuće i uvredljivo postupanje zabranjeni zakonom, ali i da je potrebno efikasnije suzbijati i sprečavati takve pojave koje ostavljaju dugoročne posledice na celo društvo.

Prema njenim rečima, poštovanje zakona i jedinstvena osuda svakog govora mržnje vodi ka neophodnoj promeni društvene paradigme i stvaranju okruženja u kome se poštuju različita mišljenja i neistomišljenici, navodi se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend