03. maj 2023.

U Hrvatskoj aktivno najmanje 945 tužbi protiv novinara i medija

U Hrvatskoj je aktivno najmanje 945 tužbi protiv novinara i medija od kojih 910 za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda teških 5,4 miliona evra, saopštilo je danas Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Više od polovine svih tužbi odnosi se na Hanza mediju, koja, među ostalim, izdaje Jutarnji list, Slobodnu Dalmaciju i Globus. Tužbama obuhvaćenim istraživanjem HND, od 22 medija se potražuje 5, 4 milliona evra.

Medije i novinare najčešće tuže političari, sudije, ali i pojedini građani.

Po istraživanju, devet medija je prijavilo i 35 krivičnih postupaka, a najduži sudski spor se vodi protiv Večernjeg lista – 33 godine.

Predsednik HND Hrvoje Zovko ukazao je danas da rezultati istraživanja pokazuju da „pravosudna represija prema novinarima i medijma ne jenjava“.

On je naglasio da će strukovna organizacija taj problem internacionalizovati, a vladu je pozvao da dekriminalizuje dela protiv ugleda i časti, prenela je agencija Hina.

On je dodao da je Hrvatska rekorder u Evropi po broju tužbi sudija protiv novinara I u tom smislu naveo osječkog sudiju Zvonka Vrbana koji je proglašen najvećim evropskim zavisnikom o tužbama.

Predsednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić rekao je na skupu HND da bi bilo poželjno da sudije nisu tužioci.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend