28. maj 2023.

Ubistvo urednika Dana Duška Jovanovića ni posle 19 godina nije rasvetljeno

Ubistvo vlasnika i glavnog i odgovornog urednika podgoričkog dnevnog lista Dan Duška Jovanovića ni posle 19 godina nije rasvetljeno jer su javnosti i dalje nepoznati svi počinioci zločina, a istraga i sudski proces nisu otkrili nalogodavce i motiv zločina.

Duško Jovanović je ubijen 27. maja 2004. godine, ispred redakcije lista čiji je bio vlasnik.

Za saučesništvo u ubistvu osuđen je jedino Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Pored nalaženja svih izvršilaca ubistva i nalogodavaca, nije utvrđena odgovornost ni za propuste u istrazi policije i tužilaštva.

Dnevni list Dan je u periodu dok je na njegovom čelu bio Jovanović, pisao o sumnjama u vezi sa švercom cigareta i navodnoj umešanosti delova tadašnje vlasti u taj posao.

Posle promene vlasti na parlamentarnim izborima 2020. godine, nova vlast je obnovila istragu u maju 2021. godine, ali za sada nema značajnijih pomaka u rasvetljavanju ovog zločina.

Predmet je dodeljen tužiteljki Danki Ivanonović Đurić koja je u izjavi za Dan saopštila da će tužilaštvo „intevizivirati“ rad i da će „preduzeti sve neophodne mere“ za rasvetljavanje ubistva Jovanovića.

Predsednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija Mihailo Jovović kazao je Vijestima da je njegov utisak da od početka nije bilo istinske želje u vrhu države da se u potpunosti reši slučaj ubistvo Jovanovića.

„Upravo zato što su, uprkos trudu malog broja pojedinaca u policiji, verovatno nalogodavci bili bliski vrhu tadašnje vlasti. Novinarsko i iskustvo rada u Komisiji mi govori da gotovo svaki nerešeni slučaj napada na novinare ima veze s vlašću ili ljudima bliskim vlasti, bili to kriminalci ili sumnjivi biznismeni“, ukazao je Jovović.

Komisija je u decembru prošle godine Vrhovnom državnom tužilaštvu uputila preporuke kojima je tražila da se u cilju intenziviranja istrage ponovo saslušaju tadašnji visoki policijski funkcioneri i službenici Veselin Veljović, Tihomir Gačević, Branislav Živković, Milan Vujanović, tadašnja tužiteljka Ljiljana Klikovac i sudija Radomir Ivanović, ali, prema informacijama Jovovića, do sada nije urađeno ništa od toga.

Sestra ubijenog Jovanovića, Danijela Pavićević je kazala Vijestima da su se smenama u Tužilaštvu „stekle formalme pretpostavke“, a nada se „i suštinske“ da istraga utvrdi ko je pucao na njenog brata, ko su bili pomagači i saučesnici, a ko nalogodavac ubistva.

Ona smatra da bi revizija „kompletnog predmeta koju bi tužilaštvo moglo inicirati, sigurno dala neke nove podatke i razotkrilo one koji su bili smetnja u istrazi“.

„Sugestija Tužilaštvu je da moraju naći način kako da onemoguće sigurno značajan broj pojedinaca, a možda i grupe u svojim redovima, koji bi relativizovali svaki novi dokaz, ili još gore, upozorili one koji su ‘pod lupom’ tog organa. Smatram da je ovo vreme za hrabre i časne ljude koji su spremni da iznesu taj zadatak, svesni važnosti trenutka u kojem se nalazi Crna Gora. Ovo je vreme koje ne trpi one slabe i onaj koji se prihvati pozicije, treba i da isporuči rezultat. Država mora da pokaže svoju moć“, kazala je Pavićević.

Pavićević ukazuje da će rasvetljavanje tog zločina biti ;“nova slika države, posle čega ništa više neće biti isto. Nadam se da je ovo poslednja godišnjica koja se obeležava uz isto pitanje: kada će se rasvetliti zločin, a da će se svaka sledeća obeležavati samo sa svećama i sećanjem uz želje da i naš Duško konačno nađe svoj mir, nakon što njegovi dželati budu adekvatno kažnjeni“, zaključila je sestra ubijenog urednika Dana.

Bez celovitog razrešenja ubistva Duška Jovanovića neće biti funkcionalne vladavine prava u Crnoj Gori, poručio je u petak Centar za građansko obrazovanje (CGO).

„Navršava se 19 godina od ubistva urednika Dana Duška Jovanovića, najvećeg zločina protiv slobode izražavanja u Crnoj Gori. Nadležne institucije i dalje nisu procesuirale nalogodavce i sve počinioce, niti je utvrđena odgovornost za nedelotvorno sprovođenje istraga“, saopštio je CGO.

CGO je ukazao da je svaki 27. maj opomena javnim funkcionerima i političarima da pređu s reči na dela i da „prestanu sa instrumentalizacijom ovog slučaja u partikularne svrhe“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend