05. dec 2017.

Udruženi fejsbuški poduhvat

Nakon što su lažnim prijavama uspjeli ugasiti Facebook stranice Antife Šibenik, Antife Zagreb, Antifašističkog Vjesnika i Lupige, desničarima je pošlo za rukom da sa Facebook stranice Novosti izbrišu i najnoviju kolumnu Viktora Ivančića    

Onda je učiteljica Smilja prozvala onu degenicu Renči. Ona je nju pitala: ‘Renči, šta ti misliš o veličanstvenom i dostojamstvenom činu kada zastupnici u hrvackom saboru odaju počast osuđenom ratnom zločincu?’ Degenica Renči je rekla: ‘Mislin da je taj čin veličanstven i dostojamstven!’ Uča je rekla: ‘Bravo Renči, sidi!’. Izvadak je to iz najnovije kolumne Viktora Ivančića ‘Bilježnica Robija K.’ koji se, zajedno s linkom na tekst, od petka nalazio na Facebook stranici Novosti. Međutim, Facebook ga je u nedjelju navečer odlučio izbrisati s naše stranice i jednoj od administratorica, koja ga je objavila, onemogućiti aktivno korištenje te društvene mreže na tri dana.

Rezultat je to organizirane akcije koju nekoliko dana provode simpatizeri BiH šestorke, a koju su pokrenuli nakon što su Željki Markić, predsjednici U ime obitelji, Velimiru Bujancu, voditelju šovinističke Bujice, i Hrvoju Zekanoviću, zastupniku HRAST-a, blokirani profili zbog veličanja tih istih ratnih zločinaca.

Budući da Facebook reagira nakon velikog broja istih prijava i to bez adekvatne provjere objavljenog sadržaja, desničari su preko vikenda prijavili čitav niz stranica s antifašističkim predznakom. Tako im je prvo pošlo za rukom da ugase Facebook stranicu Antife Šibenik, a nakon toga ‘uspjeha’ internetom se proširila kružna poruka koja dokazuje da isto namjeravaju sa stranicom Antife Zagreb.

‘Večeras od 20:00 ide tajni masovni napad na stranicu Antifa Zagreb, masovno prijavljivanje. Javite kome god možete, ali neka ostane u tajnosti sve do 20:00, a onda masovne prijave na tu stranicu. Osim same stranice, treba prijaviti i svaku objavu i sliku koju su stavili, tako će uspjeh biti siguran kao i sa stranicom Antifa Šibenik. Ovo je molba za akciju koja je došla od Urbane Desnice iz Splita. Što Bog da i sreća junačka!’, navodi se u poruci čiji je sadržaj urodio željenim efektom.

Kako javlja Antifašistički Vjesnik, čija je Facebook stranica u međuvremenu također ugašena, sudionici akcije su se potom javno pohvalili svojim ‘uspjehom’. ‘Poznati neonacist Zoran Gladoić Filko koji se skriva iza profila nazvanog po zapovjedniku Crne legije Petar Baja Rajkovačić, javno se pohvalio svim detaljima akcije koja je provedena. Sve redom ustašofili i ljubitelji ratnih zločinaca samoubojica hvalili su se da su ‘proveli skoro cijeli dan prijavljujući ih’…. Neonacisti očito oduševljeni što je najveća društvena mreža stala na stranu njihovih fašističkih osjećaja pozvali su na daljnje uništavanje preostalih spomenika NOB-a’, piše Antifašistički Vjesnik uz Facebook objavu izvjesne Barbare Turk koja je svojim istomišljenicima sugerirala da u ime ‘stvarnog djelovanja’ poskidaju ‘petokrake po svom gradu’.

Zbog mogućih daljnjih napada, svoju je stranicu na najpopularnijoj društvenoj mreži preventivno odlučila ugasiti Radnička fronta. U ponedjeljak ujutro ugašena je i stranica portala Lupiga.com.

U znak solidarnosti s ugašenim stranicama, društvenim mrežama proširio se poziv Antifašističkog Vjesnika na protuakciju obavještavanja Facebooka o lažnim prijavama, kojem se pridružuju i Novosti. O lažnim prijavama Facebook možete obavijestiti jednostavnim postupkom: kliknete na ? u gornjem desnom kutu -> Report a problem -> Something Isn’t Working -> Where is the problem?, odaberete Pages i obavijestite ih kratkim tekstom o lažnim prijavama, uz koji možete dodati i link na ovu našu vijest.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend