11. avg 2023.

Urednik Antene M: Prijetnje naoružane osobe unijele dubok nemir u redakciju i naše porodice

Policija u Crnoj Gori u četvrtak je pronašla i oduzela pištolj i municiju od osobe koja je u srijedu, preko društvenih mreža, prijetila smrću uredništvu radija i portala Antena M, ali je, kako je navedeno u saopštenju policije, "u dijelu upućenih prijetnji državni tužilac konstatovao da nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti".

Glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković, za Glas Amerike, kazao je povodom saopštenja policije da je „šokiran odlukom ODT (Osnovno državno tužilaštvo) u Nikšiću da u prijetnji likvidacijom nema bića krivičnog djela“.

„Ovakvo ponašanje ODT može samo da ohrabri nasilnike i da im olakša da s prijetnji pređu na konkretne radnje“, kazao je Šuković.

Prijetnje Anteni M upućene su u komentaru na Fejsbuk stranici tog medija, na kojoj je jedan od komentatora pod imenom Đorđije Tadić pozvao na likvidaciju urednika i zamjenika Antene M.

„Portal Antena M je najveće ustaško leglo na Balkanu. Pod hitno likvidirat urednika i zamjenika, a ostalo ugasit“, naveo je korisnik u komentaru na Fejsbuku.

U međuvremenu, vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović je povodom prijetnji upućenih uredniku i zamjeniku urednika portala Antena M, „dala nalog da dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću službenicima policije da uputstvo za podnošenje krivične prijave protiv Đ.T. za dva krivična djela – ugrožavanje sigurnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

„Nakon podnošenja krivične prijave u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću biće formiran predmet u okviru kog će se preduzeti i sve druge zakonom propisane mjere i radnje“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Policija se prethodno oglasila saopštenjem u kojem je, između ostalog, navela da je postupajući tužilac „u dijelu upućenih prijetnji konstatovao da nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

Nikšićka policija je, kako je navedeno u saopštenju Uprave policije, „pretresom stana koji koristi Đ.T. pronašla i oduzela pištolj za koji je imenovani posjedovao oružni list i 115 komada municije različite vrste i kalibra – u ilegalnom posjedu“.

„Po nalogu državnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću protiv Đ.T. je podnijeta krivčna prijava zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dok je u dijelu upućenih prijetnji državni tužilac konstatovao da nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Nikšić će preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti i prekršajno procesuirati lice zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru“, piše u saopštenju policije.

Glavni i odgovorni urednik Antene M, Darko Šuković kaže da „ohrabruje to što je policija pronašla osobu koja je prijetila likvidacijom čelnih ljudi Antene M“, ali da kako navodi, „čudi što na snimku vidimo široku lepezu nelegalne municije, a pronađen je samo jedan pištolj“.

„No, upravo smo šokirani odlukom ODT u Nikšiću da u prijetnji likvidacijom nema bića krivičnog djela. Nemam namjeru da učim pravu tužioca, ali ni da se pravim da ne znam za član 24, stav 2 KZ CG, koji potpuno nedvosmisleno inkriminište Tadićevo djelo. Konačno, imamo i mi vrhunske pravnike spremne da nam protumače zakon i ne govorim ovo napamet“, kaže Šuković za Glas Amerike.

Šuković naglašava da „spoznaja da je osoba koja je uputila prijetnju likvidacijom uredniku i zamjenici urednika Antene M naoružana, da u stanu nelegalno drži gomilu municije, učinila je da njegovu prijetnju shvatimo kao ozbiljnu i unijela je dubok nemir u redakciju i naše porodice“.

Nakon upućenih prijetnji uredništvo Antene M, takođe, je saopštilo da je „ponovo je na meti ekstremista iz prepoznatljivog ideološkog miljea“, kao i da su „prijetnje i uvrede zapravo svakodnevan prateći sadržaj redakcijskog života“, ali da su, kako navode „samo tek nekoliko njih objavili i prijavili nadležnim državnim institucijama“.

Ambasada SAD: Vlasti da istraže sve oblike zastrašivanja ili nasilja nad medijima

Iz Ambasade SAD u Podgorici saopštili su u četvrtak da su zabrinuti zbog prijetnji upućenih urednicima Antene M putem društvenih mreža.

“Sloboda medija znači da novinari moraju biti u mogućnosti da rade u bezbjednom okruženju. Zabrinuti smo zbog prijavljenih prijetnji urednicima Radija Antena M putem društvenih medija i pozivamo vlasti da u potpunosti istraže sve oblike zastrašivanja ili nasilja nad medijima i osobljem”, naveli su iz američke ambasade na društvenoj mreži Eks, nekadašnjem Tviteru.

Najnoviju prijetnju Anteni M, prethodno je osudilo Ministarstvo kulture i medija

„Pozivamo nadležne institucije da procesuiraju počinioca, kako bi svima koji se usude da prijete novinarima bila poslata jasna poruka. Uređivačka politika bilo kog medija ne smije biti razlog za ugrožavanje bezbjednosti novinara“, navedeno je saopštenju Ministarstva.

Sindikat medija Crne Gore: Počinioci ne smiju ostati nekažnjeni

Sindikat medija Crne Gore, takođe, je najoštrije osudio prijetnje smrću zaposlenima u portalu i radiju Antena M i saopštio da očekuje da nadležni što prije otkriju i procesuiraju pocinioca.

Uređivačka politika medija u Crnoj Gori često je okidač za najgnusnije prijetnje zaposlenima i tome se konačno mora stati na put. Medijski pluralizam i različitost uređivačkih politika nikada ne smiju biti razlog za ugrožavanje bezbjednosti novinara već upravo suprotno, za Crnu Goru, kao demokratsko društvo, ljekovito je da postoje mediji koji različito gledaju na stvarnost, ali u skladu sa profesionalnim standardima“, piše u saopštenju Sindikata medija.

U saopštenju, takođe, navode da je ovo jedanaesti slučaj prijetnji i napada na novinare koji je Sindikat medija Crne Gore registrovao tokom ove godine.

„Broj onlajn prijetnji je u velikom porastu posljednjih godina i to je nešto na šta nadležni moraju da obrate pažnju. Počinioci ne smiju ostati nekažnjeni jer se na taj način ohrabruju i drugi njihovi istomišljenici da prijete novinarima samo zato što im se ne sviđa njihovo izvještavanje“, piše u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend