11. avg 2023.

Vladisavljević: Nacionalna frekvencija za N1 ili Novu S da bude zahtev protesta

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Nebojša Vladisavljević izjavio je da bi među zahteve druge faze protesta "Srbija protiv nasilja" koja je najavljena za septembar trebalo uvrstiti i onaj da se nezavisnim televizijama N1 ili Nova S dodeli nacionalna frekvencija.

Foto: Cenzolovka

Vladisavljević je rekao da druga faza protesta daje šansu da se preformulišu zahtevi, a da bi greška bila ako bi opozicija počela da insistira na „finom štelovanju izbornih uslova“, budući da su za takve promene potrebni meseci ili godine da bi osetili razultate.

„U takvim sitaucijama, kada imate autoritarni sistem i toliku neravnopravnost vlasti i opozicije morate da nađete nestandardna rešenja koja ne postoje u demokratskim državama jer tamo nisu ni potrebna. Meni se čini da jedno od takvih rešenje kada je reč o medijima, može biti dodela nacionalne frekvencije nezavisnim televizijama N1 ili Novoj S, jer bi se time otvorio prostor za delovanje opozicije u dužem roku i građani bi dobili šansu da čuju raspravu o ključnim društvenim pitanjima iz nezavisnog ugla, a ujedno bi mogli da odgovore i na pitanje pokrenuto masovnim ubistvima – postavljanje standarda kada je reč o sprečavanju nasilja u javnom prostoru“, rekao je profesor FPN za N1.

Vladisavljević je često govorio o političkom uređenju u Srbiji kao takmičarskom autoritarizmu, gde postoji privid demokratije kroz demokratske institucije i održavanje izbora, ali se demokratski principi krše toliko da demokratija postaje upitna. Upitan da li je ujedinjenje opozicije pod takvim okolnostima dobar potez, kaže:

Kompletan tekst čitajte na N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend