05. jun 2021.

Zbog prijetnji i vrijeđanja novinarke kažnjen tromjesečnim umanjenjem plaće

Utvrđena je povreda službene dužnosti kršenje Kodeksa za državne službenike, kao i povreda službene dužnosti

Odlukom Disciplinske komisije Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine o povredi službene dužnosti, uposlenik Ministarstva Adnan Čakalović sankcioniran je umanjenjem plaće za 15 posto u trajanju od tri mjeseca, zbog vrijeđanja i prijetnji upućenih novinarki Žurnala Zinaidi Đelilović.

U aprilu ove godine Linija za pomoć novinarima Udruženja BH novinari uputila je dopis Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH sa zahtjevom za disciplinsko sankcioniranje Čakalovića, koji je početkom godine u više navrata vrijeđao i prijetio novinarki.

Kako se navodi u odluci Disciplinske komisije, državnom službeniku Čakaloviću utvrđena je “povreda službene dužnosti kršenje Kodeksa za državne službenike, kao i povreda službene dužnosti neprimjereno ponašanje”.

Viši stručni saradnik Sektora za izbjeglice i raseljene osobe Adnan Čakalović poručio je novinarki Zinaidi Đelilović da će je pronaći u Sarajevu i da će biti njegova, dodajući “Treba mi vaše ime da ga dam Srbima” upućene novinarki 6. januara.

Iako mu se ranije predstavila i dalje je insistirao na njenom imenu, navodeći da mu treba. Veza je prekinuta, a Čakaloviću nije dugo trebalo da opet pozove novinarku.

– Čuj, kriminalac jedan. Je li ono reče Halilović. Ja sam se tebi fino predstavio, da te sutra tražim po Sarajevu, ako si ovdje naći ću te. Vjeruj mi, bit ćeš moja – riječi su tog državnog službenika.

Rečeno mu je da se sve snima, da će se protiv njega podnijeti prijava, na šta je ovaj službenik Ministarstva odgovorio: “Slobodno, nabijem na k… i tebe i policiju”. U međuvremenu je uslijedilo još 20 telefonskih poziva od Čakalovića, na koja mu nije odgovoreno.

Novinarka Žurnala radila je na priči o dugogodišnjim uposlenicima izbjegličko-prihvatnog centra Salakovac koji su nakon posljednje konkursne procedure obaviješteni da nisu zadovoljili, te su na njihova mjesta uposleni drugi ljudi, za koje navode da nemaju prethodno radnog iskustva za tražene pozicije.

Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine normirano je da državni službenik koji provodi neki od zakonom propisanih oblika diskriminacije, nasilje na osnovu spola ili spolne orijentacije, uznemiravanje na osnovu spola ili seksualno uznemiravanje ili ukoliko se neprimjereno ponašanje izražava kao vrijeđanje na nacionalnoj, vjerskoj, polnoj ili rasnoj osnovi, kaznit će se smanjenjem plaće od 15 do 30 posto u trajanju od tri do šest mjeseci ili degradiranjem na neposredno niže radno mjesto ili mjerom prestanka radnog odnosa u državnoj službi.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend