28. mar 2019.

25 godina Nezavisnog udruženja novinara Srbije

Na današnji dan 1994. godine, u beogradskom Domu omladine, osnovano je Nezavisno udruženje novinara Srbije. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 350 novinara, a za prvog predsednika izabran je poznati sportski novinar TV Beograd Dragan Nikitović.

NUNS je u protekle dve i po decenije, u skladu sa osnivačkim principima, dosledno i uporno insistirao naunapređenju i zaštiti prava i položaja novinara u društvu, te na razvoju medijskog sistema utemeljenogna osnovnim vrednostima demokratskog društva. Misija NUNS–a je da snažnim i proaktivnim delovanjem u javnosti štiti prava članova i drugih medijskihprofesionalaca u Srbiji, sistematski unapređuje profesionalne standarde i promoviše etički odgovornonovinarstvo. Svoju misiju NUNS ostvaruje:

– uticajem na sva bitna pitanja iz oblasti javnog informisanja i medija, pre svega na donošenje propisakoji se tiču novinara i medija;

– promovisanjem i unapređenjem kulture i javnog informisanja;

– zaštitom bezbednosti novinara, slobodnog novinarstva i pluralističkih medija;

– edukacijom za profesionalno izveštavanje uz poštovanje Kodeksa novinara Srbije;

– promovisanjem i zalaganjem za poštovanje etički odgovornog novinarstva te zaštitom javnosti odmedijskih zloupotreba;

– unapređenjem i promovisanjem istraživačkog novinarstva;

– zaštitom prava i interesa članova i drugih novinara i medijskih radnika;

– zaštitom i unapređenjem socijalnog i ekonomskog statusa članova NUNS-a, kako bi im se omogućoprofesionalan rad i stvarna nezavisnost;

– saradnjom i udruživanjem sa drugim novinarskim i medijskim organizacijama i poslovnim udruženjimaiz zemlje i inostranstva, koji streme istim ciljevima i načelima.

U narednom periodu NUNS će nastaviti da osnažuje novinare da u većoj meri zastupaju svoja prava, kaoi da proaktivno utiče na državu da garantuje ostvarivanje slobode izražavanja i medija u skladu sameđunarodnim standardima.

Nikitović prvi predsednik, Milojević član broj 1  

Za prvog predsednika NUNS-a izabran je poznati sportski novinar Dragan Nikitović. Prvi član NUNS-a, sa članskom kartom broj 1, bio je Predrag Milojević, veteran i legenda srpskog novinarstva između dva rata, urednik i dopisnik Politike iz sveta.

Članovi prvog Izvršnog odbora bili su Hari Štajner, Stevan Nikšić, Aleksandar Timofejev, Verica Rupar, Dimitrije Boarov, Ofelija Backović, Cvijetin Milivojević, Isidora Sekulić, Olivija Rusovac, Gordana Suša i Dušan Mašić.

Za članove prvog Suda časti izabrani su Milan Vlajčić, Aleksandar Nenadović, Slavoljub Đukić, Milan Milošević i Jan Briza.

Članovi Nadzornog odbora bili su Dragoš Ivanović, Milutin Mitrović, Margita Cvetković, Mario Brudar i Nebojša Vuković.

Komisiju za prijem novih članova činili su Vladan Radosavljević, Zoran Mamula, Tanja Jordović, Živoslav Miloradović i Nadežda Gaće.

Posle Nikitovića presednici NUNS-a bili su Gordana Logar (1995 – 1997), Miloš Vasić (1997 – 1999.), Gordana Suša ( 1999 – 2002), Milica Lučić Čavić (2002 – 2004), Nebojša Bugarinović (2004 – 2006), Nadežda Gaće (2006 – 2008 i 2008 – 2010), Vukašin Obradović (2010 – 2014 i 2014 – 2017) i Slaviša Lekić (2017 – 2019).

Izvršni odbor NUNS-a

Beograd, 26.03.2019.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend