28. mar 2019.

NUNS – 25 borbenih godina!

Na današnji dan, 26. marta 1994. godine, u beogradskom Domu omladine osnovano je Nezavisno udruženje novinara Srbije. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 350 novinara, a za prvog predsednika izabran je poznati sportski novinar TV Beograd Dragan Nikitović.

NUNS protekle dve i po decenije, u skladu sa osnivačkim principima, dosledno i uporno insistira na unapređenju i zaštiti prava i položaja novinara u društvu, kao  i na razvoju medijskog sistema, koji će biti usklađen sa osnovnim vrednostima demokratskog društva i biti kadar da odgovori na izazove, vezane za ubrzane tehnološke promene.

Misija NUNS-a je da snažnim i proaktivnim delovanjem u javnosti štiti prava članova i drugih medijskih profesionalaca, sistematski unapređuje profesionalne standarde, insistira na primeni medijskih zakona i promoviše etički odgovorno novinarstvo, čime se garantuje sloboda medija u Srbiji.

A koliko se tokom proteklih decenija odmaklo od devedesetih godina XX veka svedoči govor na mitingu udružene opozicije 15. maja 2000. godine, manje od 5 meseci pre 5. oktobra i sloma zločinačkog režima Slobodana Miloševića.

Iz istih razloga zbog kojih je učestvovao na prvom mitingu udružene opozicije u Beogradu 14. aprila 2000, NUNS je govorom svog predstavnika na drugom mitingu 15. maja 2000, pred nekoliko desetina hiljada demonstranata na Trgu Republike, potvrdio da je za promene, za demokratsku Srbiju i za slobodne medije.
I na ovom mitingu, pod geslom „STOP TERORU – Za demokratske izbore“, govorili su lideri udružene demokratske opozicije i predstavnik pokreta OTPOR, a u ime NUNS-a član Izvršnog odbora, novinar Filip Mladenović.

„Poštovane gradjanke, poštovani gradjani, čast mi je da Vas pozdravim u ime Nezavisnog udruženja novinara Srbije.
Od svog osnivanja NUNS se bori za slobodu štampe. Kao što znate, novinare prebijaju, novinare ubijaju, hapse, kažnjavaju na svakojake načine. Na kraju su smislili Zakon o javnom informisanju, taj neustavni zakon, koji već godinu i po dana otima pare od nezavisnih medija u Srbiji. Do sada su oteli od nas preko 29 miliona dinara. Preko 29 miliona dinara su ukrali, ali sve će to da vrate! Kada će da vrate? Vratiće kad napravimo pravnu državu u Srbiji, kada stvorimo demokratsku Srbiju, svi zajedno. Kada se svi oslobodimo straha, kada svi kažemo nismo nemoćni, moćni smo, spremni smo za promene.
Kažu, sudije treba da sude po zakonu. Neka sude, ali ne po neustavnim zakonima. Odmah smo podneli zahtev kod Saveznog ustavnog suda da se taj neustavni zakon ukine. Godinu i po dana ćute, ne odgovaraju na naše zahteve, a sudije u Požarevcu su ustale i rekle dosta, dosta, dosta!
Nije opozicija neprijatelj ovog režima, nisu to ni studenti, nisu novinari. Jedini neprijatelj ovog režima je – istina. Istina, koju svaki dan gledamo ispred svojih očiju: bedne plate, mizerne penzije, ubistva na ulicama, dok se oni bogate.
Sveta dužnost novinara jeste da kaže istinu, da časno, pošteno obavi svoj posao. Nezavisno udruženje novinara Srbije će se boriti protiv svake vlasti koja guši slobodu medija. NUNS se bori da novinari pošteno,odgovorno rade svoj posao i uvek će braniti interese profesije. A oni koji su uplašeni, oni koji misle da su nemoćni, koji se pitaju za koga da glasamo, ko je taj vodja, NUNS ima za njih odgovor. Ime i prezime tog vodje Srbije u ovoj godini i u XXI veku je LAKO SMENLJIVA VLAST. Hoćete i nadimak!? Nije nadimak Tito, nije Sloba, nego IZBORI.

ŽIVELA SLOBODA MISLI! ŽIVELA SLOBODA ŠTAMPE U SRBIJI!“

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend