14. feb 2024.

Aleksandar Timofejev o novom broju NIN-a: Oštro prema svima, ali sa dobrom namerom i željom da nam bude bolje

U četvrtak 15. februara na Dan državnosti Srbije, izlazi prvi broj društveno-političkog nedeljnika NIN koji uređuje Aleksandar Timofejev, nekadašnji novinar i urednik B92, direktor i urednik Studija B, univerzitetski profesor i jedan od osnivača Nezavisnog udruženja novinara Srbije

Snimak ekrana, TV Una

Aleksandar Timofejev zajedno sa koleginicama i kolegama koji su godinama u NIN-u, poput legendarnog ilustratora Jugoslava Vlahovića, bezmalo pola veka jednog od stubova redakcije, ali i novih članova redakcije, predstaviće 15. februara novi broj NIN-a koji je radio kao glavni i odgovorni urednik.

U svom prvom uvodniku Timofejev je, između ostalog, napisao: “Sve je radikalno podeljeno. Mediji su ili ‘naši’ ili ‘njihovi’. Nema više da postavljaš pitanja ko, šta, kad, gde, kako i zašto. Sumnjiv si. Udri po njima, nemoj da misliš i da pitaš. Stigosmo do toga da više nije važno da je u novinarstvu samo jedan postulat nepromenljiv. Istina. Pravovremena, tačna, precizna informacija. Možda je to definicija novog doba. Ne znam, pitaću veštačku inteligenciju. Svakako, neću se složiti sa tim, makar me optužili da sam em staromodan em glup.

Istinito, i oštro prema svima, ali sa dobrom namerom i željom da nam sutra bude bar malo bolje nego danas, a prekosutra bolje nego sutra. I da nas niko, ni vlast ni opozicija niti bili ko treći beskrupulozno ne pravi budalama. Ko je odgovoran? Svi smo i krivi i odgovorni. Vlast naravno više, jer vlast vlada. To je moja vizija novinarstva i tako će izgledati NIN dok ga ja budem uređivao”, napisao je novi urednik nedeljnika NIN.

Aleksandar Timofejev je podelio i kako je izgledala priprema prvog broja NIN-a.

„Pravljenje prvog broja bilo mi je uzbudljivo, zanimljivo i izazovno. I nimalo jednostavno iz različitih razloga. Moram reći da nije jednostavno ljudima izloženim različitim spinovima i “lakim rešenjima” objasniti da si ti samo normalan novinar, i da hoćeš normalno da radiš svoj posao, praveći normalan, nezavisan magazin. Za novi broj NIN-a, između ostalih, govorila je Emilija Milenković, članica studentskog pokreta „Borba“ o tome da su osnovni principi kojima se vode akademci sloboda i demokratija, rediteljka Tanja Mandić Rigonat o tome da li je svako ko kritikuje opoziciju svrstan kao neko ko podržava vlast, a imamo i razgovore sa evroparlamentarcima posle Rezolucije“, zaključuje Timofejev.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend