08. jul 2019.

„Bela golubica“ za Vladimira Solovjeva

Predsednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjev, u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, dobio je "Belu golubicu", najviše priznanje "Tesla Global Foruma".

Na sedmom Forumu, jedna od centralnih tema je novinarstvo. Među najznačajnijim Teslinim pronalascima je Radio za koji je nobelovu nagradu dobio Markoni, ali je američki federalni sud, posle dugotrajnog procesa i šest meseci posle Tesline smrti utvrdio da je Markoni plagijator, čime je istina pobedila laž. Pored Solovjeva, desetog jula u Matici Srpskoj „Bela golubica“ biće uručena i drugom čoveku pariskog Figaroa, Žanu Krištofu Buisonu.

Solovjev i Buison dobijaju Belu golubicu zbog izuzetnog ličnog doprinosa na promovisanju istinitog izveštavanja u najuticajnijim stranim medijima o Srbiji, a naročito o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Primajući „Belu golubicu“, Solovjev, koji je i savetnik Vladimira Putina za civilni sektor, rekao je da se „trenutno u svetu vodi informativni rat koji je pre svega uperen protiv Rusije, kao što je devedesetih godina prošlog veka vođen protiv Srbije“. Ističući važnost istinitog izveštavanja, Solovjev je naglasio da se i u novinarstvu moramo voditi Teslinim humanizmom.

Belu golubicu uručio mu je Episkop Vasilije, naglašavajući „da je važno da novinari pred Bogom i ljudima saopštavaju istinu, a ne samo da beleže i fabrikuju nesreće pojedinaca kako bi što bolje prodali informaciju“.

Sremski Karlovci imaju važno mesto u istoriji srpsko-ruskih odnosa, ne samo zbog sestrinskih veza dve crkve. Nakon egzodusa ruske intelektualne elite posle oktobarske revolucije 1917. godine, u Karlovcima je svoje prvo utočište našao sinod Ruske pravoslavne crkve i komanda Bele garde. Zato smo i odabrali ovo mesto za svečanost, rekao je direktor i osnivač „Tesla Global Foruma“, Goran Marić.

Solovjev je studirao u Beogradu i bio izveštač „Sputnjika“, a danas predvodi savez od sedamdeset hiljada novinara, među kojima ima i kosmonauta, akademika i vladika. On je, u Patrijaršijskom dvoru u razgovoru sa predsednikom Društva novinara Vojvodine, Petrom Kočićem, najavio da će dva novinarska udruženja potpisati ugovor o saradnji i prijateljstvu.

Prethodnih dana u manastiru Šišatovac, čijom vodom se mladi Tesla izlečio od kolere, „Bele golubice“ su uručene književniku Vladimiru Kecmanoviću i podgoričkom novinaru Gojku Raičeviću.

„Tesla Global Forum“ počeo je omladinskim kampom na Andrevlju, a završava se 14. jula Tesla relijem električnih automobila.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend