02. nov 2022.

Borski „Kolektiv“ najstariji fabrički list u zemlji navršio 75 godina izlaženja

Prošlo je tačno 75 godina od kada je sa razglasne stanice u Boru najavljen izlazak iz štampe prvog broja lista „Kolektiv“. Od tog 1. novembra 1947. godine do danas odštampano je 2.347 brojeva u tiražu od 22 miliona primeraka.

Foto: Wikimedia

Napisano je više od 260.000 novinarskih tekstova ilustrovanih sa preko 26.000 fotografija. Pred 75. rođendan najstarijih fabričkih novina u zemlji, borskom “Kolektivu” stiglo je i specijalno priznanje Privredne komore Srbije.

Duže od 20 godina „Kolektiv“ je bio jedino sredstvo informisanja u Boru i od samog starta, od 1. novembra 1947. godine, bio je uređivački orijentisan na proizvodne planove borskog kombinata bakra i njihovo ostvarivanje.

-Sve ovo vreme orijenitsan je na rudare i metalurge koji se bore da to postignu, na stručnjake pred izazovima novih tehnologija, na mlade talente koji treba da „nose“ kompaniju u novom stoleću, „Kolektiv“ već tri četvrt veka nastoji da prati i tu nezaobilaznu nit održive proizvodnje metala koja će im donositi hleb, ali neće otimati čist vazduh, vodu i zdravlje. Prati i sve brojnije akcije društveno odgovorne kompanije koja je, sem pristojnih zarada za preko 6.100 zaposlenih, donela Boru i Majdanpeku još mnogo toga što život u njima ponovo čini dostojnim čoveka u novom milenijumu – kaže v.d. glavnog i odgovornog urednika ovog lista Gorica Tončev Vasilić.

Navodi i da je tiražom od 1.500 primeraka „Kolektiv“ usmeren na svakog četvrtog radnika u kompaniji Srbija Ziđin Koper i da pritom nastoji da, pre svega, predstavi dimenziju njihovog učešća u kreiranju sadašnjosti i budućnosti kompanije, boljeg standarda, boljeg upoznavanja, a i boljeg razumevanja sa mešovitim srpsko-kineskim poslovodstvom.

Za 75. godina postojanja odštampano je 2.347 brojeva u tiražu od 22 miliona primeraka.

Napisano je više od 260.000 novinarskih tekstova ilustrovanih sa preko 26.000 fotografija.

Na čelu „Kolektiva“ kao glavni urednici do sada su bili Mileva Milentijević, Nikola Račić, Miodrag S. Milosavljević, Miroslav Marićević, Miodrag Valjević, Dragoš Žunić, Momčilo Stanković, Radoslav Terzić, Miroslav Mihajlović, Slaviša Petrović, Jasmina Stanojević, Ljiljana Golubović, Miloljub Milošević i Ljubiša Aleksić.

-O tome da li je i u kojoj meri „Kolektiv“ uspešan u misiji koja katkad ume da deluje kao nemoguća, u prilog govore brojne nagrade koje je dobijao tokom svih ovih godina. Pomenimo da je list nagrađen Ordenom Republike sa bronzanim vencem, a redakcija je dobila i Veliku povelju Udruženja novinara Srbije, Zlatnu plaketu Majdanpeka, Oktobarsku nagradu Bora, Povelju oslobođenja grada, Povelju i Plaketu Veća Saveza sindikata Srbije, nagradu „Inženjer Šistek“, Povelju „Kapetan Miša Anastasijević“ – ističe Gorica Tončev Vasilić.

Poslednje u nizu priznanja„Kolektivu“ je, baš uoči 75. rođendana, stiglo iz Beograda.
Kao najstarijem privrednom listu, Privredna komora Srbije mu je za 75 godina poslovanja dodelila specijalno priznanje.

J. B. K.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend