23. maj 2019.

CINS u užem krugu za nagradu u kategoriji otvorenih podataka

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) ušao je u uži izbor za nagradu u kategoriji otvorenih podataka koju dodeljuje Globalna mreža urednika (GEN), a od 607 prijavljenih za neku od nagrada, nominovana su 103 projekta u 12 kategorija.

Mreža GEN, usmerena na digitalne inovacije u novinarstvu, objavila je nominacije za godišnje priznanje Data journalism award, a u kategoriji otvorenih podataka, u užem izboru za nagradu se nalazi i baza „Postupci protiv funkcionera“ koju je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio u decembru 2018. godine.

Baza sadrži informacije o oko 2.800 postupaka koje je od 2010. do novembra 2018. godine Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera koji nisu prijavljivali imovinu na vreme, nisu dostavljali tačne podatke o istoj ili su se našli u sukobu interesa.

U bazi su podaci o više od 1.700 funkcionera, a novinari CINS na bazi su radili šest meseci. „Postupci protiv funkcionera“ je prvi primer otvorenih podataka koje su novinari učinili dostupnim u obliku open source koda. Projekat je predstavljen i na Nedelji otvorenih podataka početkom aprila u Beogradu.

Među nominovanima za ovogodišnju GEN nagradu u kategoriji otvorenih podataka, nalaze se i Colombiacheck, The Bureau of Investigative Journalism and HuffPost UK, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Center for Responsive Politics, FiveThirtyEight. Dobitnici nagrada u svim kategorijama biće objavljeni na godišnjem GEN samitu u Atini 14. juna, navodi se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend