03. maj 2022.

Ćorović: Nema slobode medija u kidnapovanoj državi

Sasvim je očekivano da su mediji neslobodni u državi koja je kidnapovana i uzurpirana od strane jednog čoveka i interesne grupe ljudi oko njega, ocenila je aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović koja za Danas kaže da uopšte nije začuđena ovakvim stanjem.

„Deset godina gledamo kako se sve, do tada stečene slobode, otimaju, uzurpiraju i ukidaju, a mediji su postali paradigma za takav modus operandi koji sprovodi ova vlast. Aleksandar Vučić je razumeo koliko je ispiranje mozga građana putem medija moćno i on je to obilato koristi poslednjih godina“, ukazala je Ćorović povodom Svetskog dana slobode medija i najnovijeg Svetskog indeksa medijskih sloboda reportrea bez granica prem kom je srbija najlosije rangirana od svih zemalja bivse jugoslavije.

Ona dodaje da s toga i imamo monstrume, a ne medije, „koji, bukvalno, prže ljudske mozgove, a retki mediji i novinari koji se usude da govore ili pišu istinu, bivaju izloženi neverovatnim pririscima, uvredama i denunciranju“.

„U državi koju vodi autoritarni vođa, koji odavno nema kompas i čije mentalno stanje postaje zabrinjavajuće, ništa drugo se ne može ni očekivati, nego da je stanje u medijima dramatično i da smo opet na začelju Evrope i civilizovanog sveta“, istakla je Ćorović.

Ćirić (UNS): Apologete režima uživaju sve blagodeti 

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić smatra da su upliv politike u medijsku sferu i izuzetno loš ekonomski položaj velike većine novinara dva važna faktora koji utiču na loše stanje u srpskom novinarstvu.

„Ovde su mediji decenijama tretirani kao sredstva javnog informisanja, a kad je nešto sredstvo onda se, valjda, naročito od strane političara, ono doživljavalo, a i danas u velikoj meri doživljava kao stvar koja se može koristiti i iskoristiti, ponekad i za jednokratnu upotrebu. Da nevolja bude veća, i novinari u takvim medijima su, što pod pritiscima, što zbog polupraznog novcanika, što zbog linije manjeg otpora, pristali da prestanu da tragaju za istinom i prihvatili da budu sluge režima“, ukazuje Ćirić.

Naš sagovornik naglašava da bi traganje za istinom, uprkos svim pomenutim preprekama, moralo da bude stavka broj jedan u opisu radnog mesta svakog novinara.

„Na srpskoj medijskoj sceni, danas, nažalost, apologete režima uživaju sve više blagodeti, a tragači za istinom bivaju proglašavani za neprijatelje Srbije, strane plaćenike, izdajnike srpskog naroda… Nemam recept, ne znam kako da se takvo stanje prevaziđe, znam samo da taj proces u svakoj varijanti preti da bude dug i bolan. Mi iz ovog novinarskog udruženja, zalažemo se za postovanje standarda profesije, za poštovanje novinarskog kodeksa, zakona kada su u pitanju finansiranje i sufinansiranje medija, ali sve to nije dovoljno“, ističe Ćirić.

On dodaje da moramo mnogo više u našim redovima da podržimo tragače za istinom, a da obeshrabrimo sluge režima: „Politika mora da prestane da se meša u novinarski posao, sloboda javne reči mora biti neprikosnovena, uz nezaobilaznu odgovornost za svaku javno izgovorenu reč.“

List Danas se povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija priključio tradicionalnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ kojom se ukazuje na težak položaj novinarstva u Srbiji.

Novinari, koji su dobijali ozbiljne pretnje po život, u videu poručuju da ih to neće sprečiti da profesionalno obavljaju svoj posao, kao i da moramo biti solidarni u obavljanju svoje profesije. Ujedno, ovogodišnji slogan je #nistesami.

Novinarska udruženja u Srbiji upozorila su da se Svetski dan slobode medija i ove godine dočekuje u „medijskom mraku“, zatraživši da vlast efikasno reši slučajeve pretnji novinarima i o tome obavesti javnost.

Filipović Stevanović (NUNS): Mahnizmi dobri, nema politčke voje za promene

Tamara Filipović Stevanović, generalna sekretarka NUNS-a kaže da je uzrok poražavajućeg stanja u medijima nepostojanje iskrene političke volje da se situacija unapredi.

– Mi imamo na raspolaganju odlične mehanizme, zakoni na papiru su sasvim u skladu sa međunarodnim standardima, ali ne postoji volja da se oni primene – ukazuje naša sagovornica.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je napravilo kratak video u kome ukazuju na sve učestalije pretnje koje dobijaju novinari u Srbiji, što im dodatno otežava rad.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend