09. jun 2023.

Dimitrije Mirković dobitnik nagrade „Milan Pantić“

Ovogodišnji dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost, koja nosi ime Milana Pantića, dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine, koji je mučki ubijen pre 22 godine ispred ulaza u zgradu, je novinar produkcije "Gračanica Onlajn" i dopisnik "Tanjuga" Dimitrije Mirković (30) iz Lapljeg Sela kod Gračanice.

Za Dimitrija Mirkovića glasali su Nemanja Pantić, predstavnik porodice Pantić, Ljubiša Bata Vujić, direktor Televizije „Kopernikus“, predstavnik lokalnog medija iz Jagodine, i „Novosti“. Predstavnici UNS-a i NUNS-a nisu se izjasnili.

Tokom uživog uključenja za „Tanjug“ 29. maja, povodom sukoba KEJFOR-a i građana Zvečana, Mirkoviću je šok bomba eksplodirala kraj noge. Uprkos tome, on je od redakcije zatražio da ispriča šta se dešavalo, pa tek onda da zatraži lekarsku pomoć. Zato smatra da nagrada predstavlja nagradu za sve kolege koje su tog dana, prateći događaj, ugrožavali svoju bezbednost. Prizori koje je video, kaže Mirković, doveli su ga u stanje šoka, uspeo je potpuno da anulira bol i nastavi da izveštava.

– To je nagrada svih nas. Mislim da mi je nagrada pripala ne samo zbog načina na koji sam želeo da o događaju izvestim narod koji se nalazi van Kosova, već i zbog moje želje da lično doprinesem iznošenju istine, nezavisno od profesije kojom se bavim. Uradio sam sve što sam mogao kako bih ljudima što objektivnije predstavio sliku koja se tog dana dešavala – navodi Mirković za „Novosti“ i dodaje da su mu nakon izveštavanja Albanci i Srbi pružili pomoć, a potom je nedelju dana išao na previjanje.

Mirković je rođen u Istoku 28. jula 1992. godine, a od 1999. godine živi u Lapljem Selu kod Gračanice. Završio je Višu ekonomsku školu, smer finansijsko poslovanje preduzeća. Posle jednogodišnjeg volontiranja u Nevladinoj organizaciji „Centar za mir i toleranciju“, u martu ove godine počeo je da radi u produkciji „Gračanica Onlajn“, kao mlađi novinar. Zbog svoje zainteresovanosti za novinarsko zanimanje, već u aprilu ove godine, počeo je da radi i kao dopisnik „Tanjuga“.

Mirkoviću će nagrada biti uručena 11. juna, na dan kada će njegove s Trga Milana Pantića po 22 put postaviti isto pitanje: „ko je na kućnom pragu ubio Milana Pantića?“

Pomen Milanu Pantiću biće održan u 11 časova na Gradskom groblju u Jagodini, u 11,30 njegove kolege položiće cveće na spomen ploči i spomeniku na trgu koji nosi njegovo ime.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend