18. maj 2017.

Dodeljene novinarske nagrade EU

Novinarki Maji Živanović danas je uručena nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo za tekst o malverzacijama u poslovanju javnog preduzeća Novi Sad gas, a drugu nagradu je dobio njen kolega, Dragan Gmizić za video rad o lovu na zaštićene vrste životinja u Srbiji.

Predsednica žirija Ljubica Gojgić je, na svečanosti u EU info centru u Beogradu, istakla da je Živanović u svom tekstu pokazala kako se poslovanje javnog preduzeća i gubici u budžetu mogu prilagoditi privatnim interesima.

Ona je ocenila da je Živanović, koja radi za istraživački centar Nezavisnog društva novinara Vojvodine, napisala tekst visokog kvaliteta, ali da je, nažalost, njen tekst ostao van interesovanja tradicionalnih medija.

Prema Gojgić, Gmizić je u svom video prilogu ukazao na to kako lovačka strast i privatni interes mogu da prevagnu u lovu na zaštićene vrste.

Treću nagradu za najboljeg mladog novinara u 2016. dobila je Milica Šarić iz Centra za istraživačko novinarstvo za tekst o izgradnji novog bloka Termolelektrane Kostolac iz kineskog kredita.

Gojgić je ocenila da je Šarić u tom tekstu pokazala da su u tom poslu poštovani kineski zakoni, ali ne i propisi Srbije.

Istraživačko novinarstvo ostaje van tradicionalnih medija, ukazala je Gojgić i podvukla da zbog toga i graðani ostaju uskraćeni za informacije.

Dubravka Valić iz Novosadske novinarske škole je ukazala da su samocenzura, smanjenje prihoda i politički pritisci najveća pretnja slobodi medija u regionu.

Valić je napomenula da uprkos tome u Srbiji i dalje ima izuzetnih istraživačkih tekstova novinara i da tako treba nastaviti.

Nora Hajrinen iz Delegacije Evropske unije je ponovila da EU veliki značaj pridaje slobodi medija i slobodi izražavanja. Ona je istakla da su te slobode deo pregovaračkog poglavlja 23 o osnovnim pravima i da je istraživačko novinarstvo od velike važnosti za društvo kako bi graðani bili bolje informisani.

U žiriju za dodelu nagrade EU za istraživačko novinarstvo bili su Rade Veljanovski, Vladimir Barović i Milan Antonijević, a predsednica je bila Ljubica Gojgić.

Na konkurs je ove godine poslato 40 radova.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend