17. nov 2021.

Novinarka CINS-a osvojila prvu nagradu za tekstove o zagađenju vazduha

Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je prvu nagradu novinarki CINS-a Dini Đorđević za serijal tekstova o zagađenju vazduha u Srbiji. Novinari CINS-a Teodora Ćurčić i Stefan Marković posebno su pohvaljeni za bazu „Koliko košta poslanik?“.

Odluka o nagradama za istraživačko novinarstvo za 2020. godinu saopštena je danas na ceremoniji dodele u Beogradu.

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je nagrađena za istraživanja u kojima je, između ostalog, otkrila da je kompanija Ziđin Bor Koper (Zijin Bor Copperzavršila na sudu zbog zagađenja u Boru, odnosno da je Ministarstvo zaštite životne sredine protiv njih pokrenulo sudski postupak zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh u novembru 2019. i januaru 2020.

Pored toga, ona je pisala da u Srbiji već godinama ne postoji realna slika o kvalitetu vazduha jer je zagađenje veće nego što zvanični podaci to pokazuju, ali i da u nekim mestima zvanični podaci kasne sa upozorenjem na štetan vazduh. Istraživala je i zbog čega je vazduh bio zagađen i u vreme policijskog časa uprkos tome što su aktivnosti građana tada bile smanjene.

U obrazloženju žirija se navodi da je Đorđević jasnom, preciznom i jednostavnom naracijom kroz ove tekstove čitaocima približila kompleksnu istraživačku temu. Kao posebna vrednost istraživačke priče o Ziđinu na sudu istaknuto je obilje relevantnih izvora pa je novinarka kroz svedočenja građana, aktivista i eksperata, pribavljanje zvaničnih dokumenata, informacija i objašnjenja sa više strana i boravak u Boru vešto prikazala istinu i činjenice:

„Upravo ova pedantnost i istrajnost u traganju, insistiranju na informacijama, a potom analiza i sažimanje podataka uz istraživački rad na terenu daje posebnu svežinu ovoj temi i pojačava uverljivost iznetih činjenica i ocena“.

Ocenjeno je da su priče napisane zanatski vešto kao i da su obogaćene dodatnim multimedijalnim elementima, dostupne i razumljive kako stručnoj zajednici, tako i onim građanima kojima ekološke teme nisu bliske:

„One tako podižu svest o zagađenju i posledicama po zdravlje, uz otkrivanje pojedinačnih i sistemskih problema koje država ne rešava“.

Žiri koji su činili izvršni direktor Mreže za profesionalizaciju medija jugoistočne Evrope (SEENPM) Tihomir Loza, urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević i novinar i nekadašnji urednik portala Južne vesti Predrag Blagojević dodelio je još dve nagrade. Tako je druga nagrada pripala novinarima Saši Dragojlu i Dragani Pećo za priču o bivšem glavnom urbanisti Grada Beograda Milutinu Foliću, a treća novinarki Balkanske istraživačke mreže Srbije (BIRN Srbija) Nataliji Jovanović za istraživanje o broju umrlih i zaraženih od korona virusa.

U užem izboru za nagradu našlo se ukupno 13 istraživačkih radova, među njima i baza CINS-a „Koliko košta poslanik?“ i prateći tekstovi. Žiri je ovu bazu posebno pohvalio.

Ovu nagradu ustanovio je Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU. Osim u Srbiji, dodeljuje se i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj sa ciljem da skrene pažnju i promoviše izuzetna postignuća istraživačkih novinara i poveća vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u ovim zemljama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend