18. maj 2017.

Lekić: Brajović da se prizove istini ili da podnese ostavku

Umesto da objasni s kojim pravom ili po čijem nalogu već dva meseca radi na strateškim medijskim dokumentima, bez ikakve saradnje sa reprezentativnim novinarskim i medijskim udruženjima, državni sekretar za informisanje, prema rečima Lekića, proziva NUNS

Slaviša Lekić (foto: Media centar Beograd)

Slaviša Lekić (foto: Media centar Beograd)

Postoji izreka koja kaže da ponekad vredi govoriti istinu, jer su tako veće šanse da vam veruju kad slažete, ističe predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić u odgovoru državnom sekretaru za informisanje Ninu Brajoviću i poziva ga da se „prizove istini“ ili podnese ostavku.

„Ni ja, kao predsednik, niti bilo koji član NUNS“, objašnjava Lekić, „ni u izjavi za TV N1, niti u bio kojoj drugoj prilici, nismo izjavljivali da se na sednici Radne grupe nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (EU) za poglavlje 10 u martu ove godine rasprvljano o Nacrtu zakona o javnom informisanju“.

„Tačka sporenja sa državnim sekretarom za informisanje jeste Nacrt Zakona o javnom informisanju, uvršten u dnevni red te sednice, koji je, kao dokument, potvrđeno nam je iz Radne grupe nacionalnog konventa o EU za poglavlje 10, stigao – iz Ministarstva kulture i informisanja“, napominje Lekić.

Da li je dokument koji je uputilo Ministartsvo kulture informisanja zastareo, je li podmetnut državnom sekretaru i ko je, ako je, to učinio – nisu pitanja za NUNS!

Umesto da objasni s kojim pravom ili po čijem nalogu već dva meseca radi na strateškim medijskim dokumentima, bez ikakve saradnje sa reprezentativnim novinarskim i medijskim udruženjima, državni sekretar za informisanje, prema rečima Lekića, proziva NUNS zbog podrške Zakonu o javnom informisanju iz 2009. godine, koji je, kako tvrdi Brajović, „Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim“.

Lekić smatra da ovde nije problem što Zakon o javnom informisanju iz 2009. godine sa aktuelno spornim Nacrtom Zakona o javnom informisanju ima veze koliko i nakaradni Zakon o javnom informisanju iz 1998. godine, koji je aminovao Brajovićev UNS.

„Problem je što je državni sekretar za informisanje ponovo u sukobu sa činjenicama. Naime, Ustavni sud Srbije nikad nije proglasio neustavnim Zakon o javnom informisanju iz 2009. godine“, podseća Lekić.

„Istina je da je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim neke odrebe tog Zakona, gle čuda, i na inicijativu NUNS, koje je“, kako navodi Lekić, „od Zaštitnika građana tražilo da pokrene pitanje o ustavnosti ovog zakona i pozvalo nadležne državne organe da izmene sporne odredbe i Zakon učine prihvatljivim za javnost i sve medije“.

Lekić je, na kraju, pozvao „državnog sekretara za informisanje da se u svojim narednim javnim nastupima prizove istini ili da, ako ima problema sa tom ‘veštinom’ komunikacije – podnese ostavku“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend