05. jun 2017.

Afera „Nacrt zakona“ se nastavlja, nove optužbe Lekića i Ministarstva

Ministarstvo informisanja objavilo je dokumenta iz kojih se, kako tvrdi, vidi da je NUNS, uz podršku TV N1, "iskonstruisao aferu" u kojoj je Ministarstvo "lažno optuženo da krišom od novinara i građana piše tajni zakon o informisanju". Slaviša Lekić iz NUNS-a tvrdi da "tajni" nacrt postoji. 

Slaviša Lekić i Nino Brajović; Foto: mc.rs

Slaviša Lekić i Nino Brajović (foto: mc.rs)

„Akteri afere uhvaćeni su kako na Televiziji N1 prikazuju pet godina staru, odbačenu verziju Zakona o javnom informisanju i proglašavaju je ‘dokazom’ da Ministarstvo radi iza leđa javnosti i novinara“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Taj stari Nacrt podmetnuli su javnosti kao nov, a da se prethodno nisu potrudili ni da ga pročitaju“, ukazuje Ministarstvo.

Prema saopštenju Ministarstva, NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) su čak „proizveli i tobožnju pravnu analizu tog papira“.

Njihovi „vajni eksperti“ nisu, međutim, „primetili ni to da član 145. tog akta projektuje kraj privatizacije medija za 2014. godinu, iz čega bi i laiku bilo jasno da je reč o davno zastarelom Nacrtu“, objašnjava Ministarstvo.

„Televizija N1 nije bila voljna da ispravi grešku čak ni kada je suočena sa činjenicom da je objavila lažnu vest“, tvrdi Ministarstvo i dodaje da je „predsednik NUNS nastavio da podmeće, dajući nov doprinos definisanju ‘postistine’, kao bezobzirnog ignorisanja istinitih činjenica“.

[povezaneprice]

Oni podsećaju da je TV N1 16. maja emitovala prilog u kome se tvrdi da je državni sekretar Nino Brajović 15. marta, na sastanku Radne grupe Nacionalnog konventa o EU (RGNKEU) govorio o Nacrtu zakona i da je autor priloga pritom „odnekud izvukao pogrešan dnevni red Radne grupe koji je organizator poslao 8. marta, umesto ispravljenog koji je poslat učesnicima 13. marta“.

Naime, navodno je greškom organizatora u prvobitnom mejlu poslat Nacrt Zakona o javnom informisanju učesnicima Konventa, kao i pogrešan dnevni red u kome je u tački 4 stajalo da će Brajović govoriti o Nacrtu zakona, da bi nekoliko dana kasnije bio poslat ispravljeni poziv sa važećim Zakonom, kao i dnevni red u kome stoji da će se u tački 4 raspravljati o „aktivnostima na izmeni medijskih zakona“.

Oni tvrde da je, nakon što je sredinom maja N1 izveštavao o tome u spornom prilogu, koordinator Radne grupe Nikola Marković mejlom obavestio direktora N1 Jugoslava Ćosića o toj grešci – da je sa sajta preuzeo staru verziju Nacrta zakona iz 2013. godine koja se „omaškom našla u prvom pozivu“.

„Sa sajta Ministarstva uzeli smo tekst Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima iz 2013. godine u nadi da bi on mogao da nam posluži kao radni materijal. Nismo znali da pomenuti Nacrt više nije aktuelan. Gospodin Brajović je u svom izlaganju izneo aktuelne pripreme za medijske zakone (status Tanjuga, lokalna samouprava i ulaganja u medije i dr) i nije komentarisao pomenuti Nacrt. Znači, pomenuti Nacrt nije razmatran na sastanku Radne grupe i omaškom se našao u prilogu za sastanak“, navodi se u mejlu koji je Marković poslao Jugoslavu Ćosiću.

Lekić: Postoji novi Nacrt zakona koji je izrađen u tajnosti

Nakon prvobitnog demantija Ministarstva, iz N1 su saopštili da je na sastanku Radne grupe 15. marta bilo reči o aktivnostima na izmenama u medijskom zakonodavstvu, da je tom sastanku prisustvovao i Brajović, kao i da je uz poziv na taj sastanak učesnicima poslat i dokument naslovljen kao Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima.

„Naknadno je učesnicima sastanka koji su poslali upit rečeno da je dokument potekao iz Ministarstva“, saopštili su iz ove televizije.

Ovo je i argument predsednika NUNS-a Slaviše Lekića koji tvrdi da je Ministarstvo informisanja uhvaćeno u laži.

„Oni su poslali Nacrt zakona učesnicima sastanka. Kada smo dobili Nacrt, pitali smo mejlom koordinatora Radne grupe Nikolu Markovića kako su došli do dokumenta. On je u mejlu odgovorio da ga je dobio iz Ministarstva. Sutradan, posle pritiska Nina Brajovića, taj isti Marković šalje mejl Brajoviću i Ćosiću da je on sam skinuo Nacrt“, tvrdi Lekić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je time uhvaćeno u laži jer su očito poslali dokument koji nije važeći, a nisu poslali pravi dokument, kao i da su u prvobitno poslatom dnevnom redu naveli da će se raspravljati o nacrtu zakona.

„Postoji Nacrt zakona, a oni su greškom poslali stari, dok novi zapravo postoji. I u njihovom pozivu stoji dnevni red – u tački 4 stoji rasprava o nacrtu zakona, a u zagradi stoji ‘Nino Brajović'“, kaže Lekić.

On dodaje da je stavio tačku na svaku raspravu pismom koje je uputio Brajoviću i ostao pri tome da Ministarstvo radi iza zatvorenih vrata i na Zakonu o javnom informisanju i na Zakonu o elektronskim medijima, i to u saradnji sa „fantomskim radnim grupama“ koje zvanično nisu ni formirane.

Dokumenti Ministarstva kulture i informisanja:

Poziv sa greškom organizatora, Foto: Ministarstvo informisanja

Poziv sa greškom organizatora, Foto: Ministarstvo informisanja

Ispravljeni poziv; Foto: Ministarstvo informisanja

Ispravljeni poziv; Foto: Ministarstvo informisanja

Mejl Jugoslavu Ćosiću nakon priloga na N1; Foto: Ministarstvo informisanja

Mejl Jugoslavu Ćosiću nakon priloga na N1; Foto: Ministarstvo informisanja

Mejlovi iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije:

Prvobitni dnevni red; Foto: Slaviša Lekić/ printscreen

Prvobitni dnevni red; Foto: Slaviša Lekić/ printscreen

Mejl u kome Nikola Marković potvrđuje da je Nacrt dobio od Ministarstva informisanja; Foto: Slaviša Lekić/ printscreen

Mejl u kome Nikola Marković potvrđuje da je Nacrt dobio od Ministarstva informisanja; Foto: Slaviša Lekić/ printscreen

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend