05. jun 2017.

Afera „Nacrt zakona“ se nastavlja, nove optužbe Lekića i Ministarstva

Ministarstvo informisanja objavilo je dokumenta iz kojih se, kako tvrdi, vidi da je NUNS, uz podršku TV N1, "iskonstruisao aferu" u kojoj je Ministarstvo "lažno optuženo da krišom od novinara i građana piše tajni zakon o informisanju". Slaviša Lekić iz NUNS-a tvrdi da "tajni" nacrt postoji. 

Slaviša Lekić i Nino Brajović; Foto: mc.rs

Slaviša Lekić i Nino Brajović (foto: mc.rs)

„Akteri afere uhvaćeni su kako na Televiziji N1 prikazuju pet godina staru, odbačenu verziju Zakona o javnom informisanju i proglašavaju je ‘dokazom’ da Ministarstvo radi iza leđa javnosti i novinara“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

„Taj stari Nacrt podmetnuli su javnosti kao nov, a da se prethodno nisu potrudili ni da ga pročitaju“, ukazuje Ministarstvo.

Prema saopštenju Ministarstva, NUNS i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) su čak „proizveli i tobožnju pravnu analizu tog papira“.

Njihovi „vajni eksperti“ nisu, međutim, „primetili ni to da član 145. tog akta projektuje kraj privatizacije medija za 2014. godinu, iz čega bi i laiku bilo jasno da je reč o davno zastarelom Nacrtu“, objašnjava Ministarstvo.

„Televizija N1 nije bila voljna da ispravi grešku čak ni kada je suočena sa činjenicom da je objavila lažnu vest“, tvrdi Ministarstvo i dodaje da je „predsednik NUNS nastavio da podmeće, dajući nov doprinos definisanju ‘postistine’, kao bezobzirnog ignorisanja istinitih činjenica“.

[povezaneprice]

Oni podsećaju da je TV N1 16. maja emitovala prilog u kome se tvrdi da je državni sekretar Nino Brajović 15. marta, na sastanku Radne grupe Nacionalnog konventa o EU (RGNKEU) govorio o Nacrtu zakona i da je autor priloga pritom „odnekud izvukao pogrešan dnevni red Radne grupe koji je organizator poslao 8. marta, umesto ispravljenog koji je poslat učesnicima 13. marta“.

Naime, navodno je greškom organizatora u prvobitnom mejlu poslat Nacrt Zakona o javnom informisanju učesnicima Konventa, kao i pogrešan dnevni red u kome je u tački 4 stajalo da će Brajović govoriti o Nacrtu zakona, da bi nekoliko dana kasnije bio poslat ispravljeni poziv sa važećim Zakonom, kao i dnevni red u kome stoji da će se u tački 4 raspravljati o „aktivnostima na izmeni medijskih zakona“.

Oni tvrde da je, nakon što je sredinom maja N1 izveštavao o tome u spornom prilogu, koordinator Radne grupe Nikola Marković mejlom obavestio direktora N1 Jugoslava Ćosića o toj grešci – da je sa sajta preuzeo staru verziju Nacrta zakona iz 2013. godine koja se „omaškom našla u prvom pozivu“.

„Sa sajta Ministarstva uzeli smo tekst Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima iz 2013. godine u nadi da bi on mogao da nam posluži kao radni materijal. Nismo znali da pomenuti Nacrt više nije aktuelan. Gospodin Brajović je u svom izlaganju izneo aktuelne pripreme za medijske zakone (status Tanjuga, lokalna samouprava i ulaganja u medije i dr) i nije komentarisao pomenuti Nacrt. Znači, pomenuti Nacrt nije razmatran na sastanku Radne grupe i omaškom se našao u prilogu za sastanak“, navodi se u mejlu koji je Marković poslao Jugoslavu Ćosiću.

Lekić: Postoji novi Nacrt zakona koji je izrađen u tajnosti

Nakon prvobitnog demantija Ministarstva, iz N1 su saopštili da je na sastanku Radne grupe 15. marta bilo reči o aktivnostima na izmenama u medijskom zakonodavstvu, da je tom sastanku prisustvovao i Brajović, kao i da je uz poziv na taj sastanak učesnicima poslat i dokument naslovljen kao Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima.

„Naknadno je učesnicima sastanka koji su poslali upit rečeno da je dokument potekao iz Ministarstva“, saopštili su iz ove televizije.

Ovo je i argument predsednika NUNS-a Slaviše Lekića koji tvrdi da je Ministarstvo informisanja uhvaćeno u laži.

„Oni su poslali Nacrt zakona učesnicima sastanka. Kada smo dobili Nacrt, pitali smo mejlom koordinatora Radne grupe Nikolu Markovića kako su došli do dokumenta. On je u mejlu odgovorio da ga je dobio iz Ministarstva. Sutradan, posle pritiska Nina Brajovića, taj isti Marković šalje mejl Brajoviću i Ćosiću da je on sam skinuo Nacrt“, tvrdi Lekić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je time uhvaćeno u laži jer su očito poslali dokument koji nije važeći, a nisu poslali pravi dokument, kao i da su u prvobitno poslatom dnevnom redu naveli da će se raspravljati o nacrtu zakona.

„Postoji Nacrt zakona, a oni su greškom poslali stari, dok novi zapravo postoji. I u njihovom pozivu stoji dnevni red – u tački 4 stoji rasprava o nacrtu zakona, a u zagradi stoji ‘Nino Brajović'“, kaže Lekić.

On dodaje da je stavio tačku na svaku raspravu pismom koje je uputio Brajoviću i ostao pri tome da Ministarstvo radi iza zatvorenih vrata i na Zakonu o javnom informisanju i na Zakonu o elektronskim medijima, i to u saradnji sa „fantomskim radnim grupama“ koje zvanično nisu ni formirane.

Dokumenti Ministarstva kulture i informisanja:

Poziv sa greškom organizatora, Foto: Ministarstvo informisanja

Poziv sa greškom organizatora, Foto: Ministarstvo informisanja

Ispravljeni poziv; Foto: Ministarstvo informisanja

Ispravljeni poziv; Foto: Ministarstvo informisanja

Mejl Jugoslavu Ćosiću nakon priloga na N1; Foto: Ministarstvo informisanja

Mejl Jugoslavu Ćosiću nakon priloga na N1; Foto: Ministarstvo informisanja

Mejlovi iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije:

Prvobitni dnevni red; Foto: Slaviša Lekić/ printscreen

Prvobitni dnevni red; Foto: Slaviša Lekić/ printscreen

Mejl u kome Nikola Marković potvrđuje da je Nacrt dobio od Ministarstva informisanja; Foto: Slaviša Lekić/ printscreen

Mejl u kome Nikola Marković potvrđuje da je Nacrt dobio od Ministarstva informisanja; Foto: Slaviša Lekić/ printscreen

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend