22. okt 2019.

Film „Nerešeni slučaj Hamaršeld“ u sredu u Pres centru UNS-a

Besplatna projekcija za novinare dokumentarog filma „Nerešeni slučaj Hamaršeld“ (Cold Case Hammarskjöld) danskog novinara i reditelja Madsa Brugera biće održana u sredu, 23. oktobra u 18 časova u beogradskom Pres centru Udruženja novinara Srbije (Kneza Mihaila 6/III).

Film ukazuje na mogućnost da avion u kojem je 1961. godine, na teritoriji današnje Zambije poginuo generalni sekretar Ujedinjenih nacija Dag Hamaršeld, nije pao zbog greške pilota, već da ga je oborila letelica kojom je upravljao belgijsko-britanski plaćenik, Jan von Riseghem i da su u Hamaršeldovom ubistvu učestvovale svetske obaveštajne službe i vlada tadašnje Južnoafričke unije.

Brugerov istraživački film je i pokušaj da se otkrije veza izmedju mogućeg Hamaršeldovog ubistva i Kita Makvela, koji je upravljao ilegalnom oganizacijom, Južnoafričkim institutom za pomorska istraživanja (SAMIR). Makvel je bio poznat po tome što je bio zagovarač superiornosti bele rase, i vlasnik klinika u kojima je izvodio eksperimente nad ljudima crne rase.

Film „Nerešeni slučaj Hamaršeld“ osvojio je 2019. godine nagradu za najbolju režiju na Sandens festivalu i inicirao je novu istragu UN o smrti Daga Hamaršelda.

Film je stigao u Srbiju zahvaljujući organizatoru Beldocs-a, međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Beogradu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend