14. dec 2020.

Grad Novi Sad preuzeo osnivačka prava nad dečjim listom Neven

Član Gradskog veća za kulturu Novog Sada Dalibor Rožić izjavio je danas da je Grad preuzeo osnivačka prava nad izdavanjem dečjeg časopisa „Neven“, s namerom da posredstvom novosadskog dečjeg kulturnog centra, „udahne novi život“ najstarijem listu za decu na ćirilici u Srbiji.

„Neven“ je osnovao 1880. godine pesnik Jovan Jovanović Zmaj, a prvi broj izašao je u štampariji Arse Pajevića u Novom Sadu.

Časopis je obeležio odrastanje mnogih generacija i takva literatura, specijalizovana za decu i mlade je više nego potrebna.

„Siguran sam da će uredništvo časopisa uspeti da zainteresuje čitaoce i da će biti svojevrstan saveznik deci tokom odrastanja, te da će zadovoljiti njihove potrebe za saznavanjem i otkrivanjem novog, na adekvatan način, prilagođen njihovom uzrastu i vremenu u kojem živimo“, kazao je Rožić.

Povodom obeležavanja 140 godina od objavljivanja prvog broja Zmajevog časopisa „Neven“, Novosadski dečji kulturni centar priredio je specijalno izdanje časopisa na 48 stranica, kao i izložbu naslovnih strana prvih brojeva časopisa „Neven“ u galeriji tog centra.

List „Mali Neven“ namenjen je nižim osnovnoškolskim uzrastima, dok je tematika „Nevena“ prilagođena starijim osnovcima.

Prava izdavanja tih listova preneta su sa „Dnevnika ad“ na Novosadski dečji kulturni centar. Osnivač „Nevena“ od 1979. godine, kada je ponovo pokrenut, bila je Autonomna pokrajina Vojvodina, a sada je tu ulogu preuzeo Grad Novi Sad.

Prema rečima direktorke Novosadskog dečjeg kulturnog centra Aleksandre Lukić, listovi će izlaziti dvomesečno, kao stručna literatura za decu, uz mnoštvo propratnih literarnih i likovnih programa.

„Nastavićemo plodotvornu saradnju sa međunarodnim Festivalom dece pesnika u Savinom Selu, kao i sa svim osnovnim školama širom Srbije“, rekla je je Lukić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend