16. jun 2017.

IREX: Medijska sitaucija u Srbiji sve gora

Indeks održivosti medija organizacije Irex za 2017. godinu svrstao je Srbiju u grupu "neodrživi mešoviti sistem", u kojoj su još i Azerbejdžan, Rusija ili Makedonija, dok su Hrvatska, Crna Gora i Rumunija u bolje ocenjenoj grupi - "skoro održiv sistem".

Medijski sektor u Srbiji je stagnirao i sada je na nižem nivou nego u vreme demokratskih promena, ocenio je danas medijski konsultant Goran Cetinić na predstavljanju Indeksa održivosti medija u Srbiji u 2017, u kome je ukazano da Srbija minimalno ispunjava ciljeve održivosti medija.

Po njegovim rečima, uzlazni period razvoja medija trajao je kratko – od 2000. do 2003. zatim je usledila višegodišnja stagnacija, a nakon 2008. permanentno pogoršavanje, istakao je Cetinić.

„To pogoršavanje je išlo paralelno sa rastom voluntarizma i sve pogubnijem neprimenjivanju zakonskih odredbi koje regulišu medijsku oblast. Danas je medijski sistem u potpunosti neregulisan u praksi, i pored postojanja dobrih zakonskih rešenja, jer dve najodgovornije institucije – ministarstvo za medije i REM ne rade poslove koji su im zakonom dodeljeni.“

Prema rezultatima iz izveštaja organizacije Irex, na skali od nula do če-tiri Srbija je sa ocenom 1,78 svrstana u grupu „neodrživi mešoviti sistem“, a delovi zakonodavne i izvršne vlasti su protiv sistema slobode medija. Ukupna ocena je izrađena na osnovu sagledavanja pet kriterijuma: slobode govora, profesionalnog novinarstva, pluralizma vesti, poslovanja i institucija podrške.

Srbija je u kriterijumu profesionalnog novinarstva ocenjena sa 1,25, a novinarka Marina Fratucan je istakla da je ocena 1,77 za slobodu govora poražavajuća i najniža od 2011. godine:

„Možemo da zaključimo da je sloboda govora, moglo bi se reći obrnuto proporcionalna dužini Vučićeve vladavine. Odnosno, od koliko-toliko pristojne slobode medije, na kojoj se i te kako radilo do 2012. godine, danas smo došli do većinski apsolutno neslobodnih medija, odnosno medija koji nemaju ni jedan kritički, tačnije objektivan pogled na stvarnost, odnosno aktuelnu vlast.

Najveću ocenu u Ireksovom Indeksu održivosti medija za 2017. Srbija je, dobila u oblasti institucija podrške, i to 2,35, s obzirom da ima više asocijacija medijskih vlasnika i izdavača, kao i udruženja novinara, što se smatra kao svetla strana medijskog sistema.

Uz Srbiju u grupi „neodrživi mešoviti sistem“ su i Azerbejdžan, Rusija, Makedonija, Tadžikistan, Kazahstan i Belorusija, dok su pojedine zemlje regiona – Hrvatska, Crna Gora i Rumunija – u bolje ocenjenoj grupi u kojoj je sistem održivosti medija okarakterisan kao „skoro održiv“.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend