16. jun 2017.

IREX: Medijska sitaucija u Srbiji sve gora

Indeks održivosti medija organizacije Irex za 2017. godinu svrstao je Srbiju u grupu "neodrživi mešoviti sistem", u kojoj su još i Azerbejdžan, Rusija ili Makedonija, dok su Hrvatska, Crna Gora i Rumunija u bolje ocenjenoj grupi - "skoro održiv sistem".

Medijski sektor u Srbiji je stagnirao i sada je na nižem nivou nego u vreme demokratskih promena, ocenio je danas medijski konsultant Goran Cetinić na predstavljanju Indeksa održivosti medija u Srbiji u 2017, u kome je ukazano da Srbija minimalno ispunjava ciljeve održivosti medija.

Po njegovim rečima, uzlazni period razvoja medija trajao je kratko – od 2000. do 2003. zatim je usledila višegodišnja stagnacija, a nakon 2008. permanentno pogoršavanje, istakao je Cetinić.

„To pogoršavanje je išlo paralelno sa rastom voluntarizma i sve pogubnijem neprimenjivanju zakonskih odredbi koje regulišu medijsku oblast. Danas je medijski sistem u potpunosti neregulisan u praksi, i pored postojanja dobrih zakonskih rešenja, jer dve najodgovornije institucije – ministarstvo za medije i REM ne rade poslove koji su im zakonom dodeljeni.“

Prema rezultatima iz izveštaja organizacije Irex, na skali od nula do če-tiri Srbija je sa ocenom 1,78 svrstana u grupu „neodrživi mešoviti sistem“, a delovi zakonodavne i izvršne vlasti su protiv sistema slobode medija. Ukupna ocena je izrađena na osnovu sagledavanja pet kriterijuma: slobode govora, profesionalnog novinarstva, pluralizma vesti, poslovanja i institucija podrške.

Srbija je u kriterijumu profesionalnog novinarstva ocenjena sa 1,25, a novinarka Marina Fratucan je istakla da je ocena 1,77 za slobodu govora poražavajuća i najniža od 2011. godine:

„Možemo da zaključimo da je sloboda govora, moglo bi se reći obrnuto proporcionalna dužini Vučićeve vladavine. Odnosno, od koliko-toliko pristojne slobode medije, na kojoj se i te kako radilo do 2012. godine, danas smo došli do većinski apsolutno neslobodnih medija, odnosno medija koji nemaju ni jedan kritički, tačnije objektivan pogled na stvarnost, odnosno aktuelnu vlast.

Najveću ocenu u Ireksovom Indeksu održivosti medija za 2017. Srbija je, dobila u oblasti institucija podrške, i to 2,35, s obzirom da ima više asocijacija medijskih vlasnika i izdavača, kao i udruženja novinara, što se smatra kao svetla strana medijskog sistema.

Uz Srbiju u grupi „neodrživi mešoviti sistem“ su i Azerbejdžan, Rusija, Makedonija, Tadžikistan, Kazahstan i Belorusija, dok su pojedine zemlje regiona – Hrvatska, Crna Gora i Rumunija – u bolje ocenjenoj grupi u kojoj je sistem održivosti medija okarakterisan kao „skoro održiv“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend