05. okt 2021.

IT stručnjak objasnio zašto je došlo do pada Fejsbukovih mreža

IT stručnjak Marko Rakar komentarisao je pad Fejsbuka, Instagrama i Whatsappa izjavio je da je neposredni razlog zašto nismo mogli da dođemo do kompletne Fejsbuk infrastrukture nedostupnost DNS servisa.

“Stručnjaci sa strane analizirali su problem i sve se svodi na dva detalja. Neposredni razlog zašto nismo mogli da dođemo do kompletne Facebook infrastrukture je nedostupnost DNS servisa, to je nešto što svi računari koriste, on služi da se neka tekstualna adresa (npr. Facebook.com) pretvori u fizičku adresu računura na koje pristupamo. A DNS je pao jer se očigledno dogodila greška u BGP protokolu, a to je de facto internet navigacija. Ona kaže kako da od računara dođete do adrese na koju vam je DNS odgovorio”, objasnio je Rakar za N1 Zagreb.

Pale su sve Facebookove platforme jer su integrisane.

“Ako gledamo istoriju antitrast odnosa Facebooka s američkim vlastima, postoji niz pritisaka da se Facebook razdvoji na svoje sastavne delove, a oni iznutra to ne žele da urade, intenzivno integrišu Facebook, Instagram i WhatsApp, vi ne znate u kojem trenutku prelazite s jednog na drugi”, rekao je Rakar.

Znači li to da su korisnikovi podaci s jedne mreže dostupni drugoj mreži, odnosno prepoznaju li algoritmi šta ste gledali na Instagramu da bi vam onda kasnije Facebook ponudio sličan sadržaj?

“Pitanje je da li to oni zaista rade, ali imaju tehničku mogućnost da to izvedu. Zavisno od jurisdikcije, negde smeju, u Evropi zbog GDPR-a verovatno ne, barem sigurno ne legalno”, odgovara Rakar.

Mnogi su nakon jučerašnjeg pada počeli da predviđaju katastrofičan scenario da bi se mogao dogoditi fatalni krah Facebooka kao društvene mreže, ali Rakar ne veruje da je takvo nešto moguće.

“Momguće je privremeno onesposobiti infratstrukturu, onemogućiti joj pristop, ali da dođe do potpunog kraha, to je gotovo nemoguće. Oni su decentralizovni na desetinama, ako ne i stotinama hiljada servera širom sveta. Izuzetno je teško zamisliti da bi takvo nešto bilo moguće. Ali uvek postoji neko ali. U nekom trenutku će se neko setiti kako i to da izvede tako da teoretska mogućnost postoji”, rekao je Rakar.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend