14. feb 2021.

Izašao prvi broj dvojezičnog časopisa „Arhitekta“

Prvi put je izašao dvojezični srpsko-engleski časopis iz oblasti dizajna i arhitekture "Arhitekta", koji uzima ulogu aktera na globalnom nivou, saopštili su iz časopisa "Arhitekta".

Decentralizovani urednički tim na relaciji Beograd – Šangaj, formiran je da uspostavi dijalog između evropskih i azijskih profesinalnih, kulturnih i dizajnerskih standarda, predstavljajući ova tržišta i njihove potencijale.

Za prvu temu dvojezičnog broja, odabran je novi talas.

Principe ovog fenomena, koji ima svoj definisan period u modernim umetnostima, „Arhitekta“ je provukao kroz arhitektonsko stvaralaštvo.

Takođe, novina ovog časopisa jeste da ispituje ulogu arhitekture u ostalim umetnostima, što je u ovom broju simbolično bila kolumna o arhitekturi na filmu reditelja Milorada Đokića.

Preispitivanju uloge arhitekture i urbanizma u periodu kovida-19, dat je poseban akcenat u ekskluzivnom intervjuu sa holandskim istoričarem, osnivačem časopisa Volume (zajedno sa Rem Kolhasom), kustosom nekih od najprestižnijih bijenala iz urbanizma i arhitekture, Ole Boumanom.

Pored velikana svetske arhitekture, koji su uvršteni u ovaj broj, poput Tada Anda i MVRDV, našla su se i odabrana dela srpskih arhitekata, između ostalih i „Zero house“ Vladimira Lojanice.

Časopis se može pohvaliti ekskluzivnim člancima, materijalima, detaljima projekata, i intervjuima sa svetskim eminentnim ličnostima arhitektonske scene.

Od sredine 2020. godine, bio je gostujući internacionalni medij na najvećim događajima iz sveta dizajna u Kini.

Izlazi na četiri meseca.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend