10. okt 2020.

Jelena Zorić: Nagrada za ceo tim, lekari shvatili da im možemo biti saveznici

Srpski filantropski forum poveljom je odlikovao novinarku TV N1 Jelenu Zorić za izuzetno profesionalno izveštavanje u 2020. godini. U obrazloženju foruma se navodi da je naša novinarka nagrađena za veliki doprinos širenju empatije, dobročinstva i filantropije, odgovornim i nepristrasnim izveštavanjem iz kovid bolnica. "Ovo je zapravo još jedna nagrada koju dobija N1, ne samo ja kao pojedinac", poručuje Jelena.

Dan nakon što joj je uručena nagrada Srpskog filantropskog foruma, Jelena Zorić u razgovoru za Novi dan TV N1 podseća da je redovno bila u komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja tražeću dozvolu da uđe u neku od kovid bolnica.

„Ti si svestan koliko smo zahteva poslali i druge kolege i ja, možda sam ja bila upornija malo od ostalih, jer imam običaj da uz prvu jutarnju kafu pustim mejl svim institucijama koje mi se čine interesantnim (…) Rekli su mi da imaju veliki problem sa lekarima koji su u haosu, u poslu, i da je potrebno da lekari daju odobrenje da provedu dan sa nama, jer osim što brinu o pacijentima, moraju da brinu i o nama. Nezgodno je to i za njih i za nas“, ističe novinarka N1.

Kaže i da su u jednoj bolnici rekli: „Na ovu situaciju samo su nam još i novinari potrebni“, ali da su lekari, kad je situacija počela da se pogoršava, shvatili da novinari mogu da im budu saveznici i da će, ako prikažu realno stanje stvari, to dopreti do građana.

„Tada su nas pozvali iz Ministarstva zdravlja, i hvala im na ukazanom poverenju (…) I mi smo dospeli u prvu bolniciu – KBC Zvezdara, zatim u KBC Zemun, i KBC Bežanijska kosa“, podseća Jelena.

Posebno ističe snimatelje Ivana Žugića, Denijala Dabića i Aleksandra Cvrkotića koji su, prema njenim rečima, izveli najteži deo posla, uspevajući da snimaju bez greške, da budu potpuno neprimetni, i da ni u jednom trenutku ne ugroze privatnost pacijenata.

„Moje je bilo da samo prenesem reči pacijenata i lekara“, kaže Jelena i poručuje da je N1 uvek tu da istinito i objektivno izveštava.


Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend