17. jun 2021.

Odbrana tvrdi da Svetislav Bojić nije pretio Jeleni Zorić

Dok Bojićeva advokatica tvrdi da se incident u kojem je on navodno pretio novinarki Jeleni Zorić ispred Specijalnog suda nije ni desio, Bojić je ispravlja i kaže da se dogodio, ali ne kako to piše u optužnom predlogu. Bojić, koji je inače advokat, a bio je jedan od branilaca Predraga Koluvije, tereti se da je u dva navrata ugrozio sigurnost bivše novinarke N1, koja je posle tog incidenta još dva puta dobila ozbiljne pretnje.

Jelena Zorić i njen advokat Dragoljub Đorđević

Pripremno ročište pred glavni pretres u postupku koji se vodi protiv advokata Svetislava Bojića zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke Jelene Zorić održano je danas u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, tokom kojeg su tužilaštvo, odbrana i advokat Jelene Zorić dali uvodne reči, a sudija Dragana Branković odlučila je da odmah dozvoli okrivljenom da iznese svoju odbranu. Pre saslušanja oštećene sud će odlučiti o pribavljanju dokaza koje su predložili odbrana i tužilaštvo, a naredno ročište zakazano je za 16. septembar.

Upitan da se izjasni o optužnom predlogu, Svetislav Bojić je najpre rekao da ga nije razumeo jer nije bio dobro odštampan, a nakon što mu je on pročitan, kazao je da osporava sve navode optužnice koji su, kako je rekao, „besmisleni i izmišljeni“.

Pojašnjavao sam Jeleni Zorić da je Koluvija dobar čovek koji se moli Bogu za sve, pa čak i za one koji su ga uhapsili, kao i za nju, čije izveštavanje o slučaju prati i smatra da je u poslednje vreme korektno (Svetislav Bojić)

U optužnici koja je podignuta 4. marta ove godine navodi se da je Bojić „u stanju uračunljivosti u dva navrata ugrozio sigurnost pretnjama da će napasti na život i telo lica koje obavlja javnu funkciju“.

Navodi se da je Bojić 28. i 29. decembra prošle godine prišao Jeleni Zorić, tada novinarki N1, dok je sa snimateljem stajala ispred Specijalnog suda, gde su bili na novinarskom zadatku, i rekao joj da bude precizna u izveštavanju jer je njegov klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, te da je Koluvija rekao da ga Zorićka rastura i razbija izveštavanjem, ali da se on moli Bogu za njeno zdravlje. Dan kasnije, na istom mestu nakon ročišta Predragu Koluviji, advokat Bojić je ponovo prišao Jeleni Zorić i rekao: „Ej, zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio.“

Jelena Zorić je pretnje prijavila Radnoj grupi za bezbednost novinara, koja je odmah pokrenula postupak.

ĐORĐEVIĆ: JELENA ZORIĆ SE I DALJE OSEĆA UGROŽENO

Advokat novinarke Jelene Zorić rekao je za Cenzolovku da se ona i dalje oseća ugroženo, posebno zbog toga što su joj posle Bojićevih pretnji stigle još ozbiljnije pretnje od ljudi bliskih Koluviji. Reč je o drugooptuženom u slučaju „Jovanjica“ Sergeju Mrđi, koji je u bekstvu i za kojim su izdate dve međunarodne poternice.

Odbrana: Optužnica je „fikcija tužilaštva“

Tokom iznošenja odbrane, Bojićeva advokatica Hristina Pavlović istakla je da su sve radnje tužilaštva učinjene na štetu pretpostavke nevinosti okrivljenog i ugrožavanja njegovog prava da se do presude smatra nevinim. Ona je napomenula da navodi optužnog predloga ne sadrže elemente krivičnog dela i pozvala se na presudu Vrhovnog suda i sudsku praksu koja reguliše ovo krivično delo u odnosu na novinare. Ono glasi da opasnost, kako je rekla, mora biti stvarna, konkretna i direktna, a da u konkretnom slučaju nije bilo nikakvih pretnji, te da je to fikcija tužilaštva. Tvrdnje je potkrepila mejlom koji je Jelena Zorić uputila Radnoj grupi za bezbednost novinara odmah nakon događaja, u kojem je napisala da je obraćanje Bojića kod nje izazvalo nelagodu, a ne strah.

Advokatica Pavlović je ocenila i da je u toku istrage propušteno da se uzmu snimci sa sigurnosnih kamera ispred Specijalnog suda u Beogradu, a da se to desilo, kako je navela, tužilaštvo bi utvrdilo da se taj događaj, koji se stavlja Bojiću na teret, nije ni dogodio. Dodala je da njen klijent nema nikakav lični razlog da tako razgovara sa Jelenom Zorić i da mu se na teret stavljaju reči koje nisu njegove, već njegovog branjenika Predraga Koluvije, kojeg je takođe, kako je rekla, trebalo saslušati, što je ona i predlagala tokom istrage. Ukazala je i na to da postoje razlike u iskazima snimatelja N1 Denijela Dabića i Jelene Zorić prilikom davanja iskaza.

Nakon incidenta s Bojićem Jeleni Zorić stigle su nove pretnje (Dragoljub Đorđević, advokat)

Pavlović je ocenila i da brzina kojom se postupalo u ovom slučaju, što jeste u skladu sa uputstvom Republičkog javnog tužilaštva u slučajevima napada na novinare, ne može biti na teret kršenja pretpostavke nevinosti, posebno zbog toga što se iz izveštaja MUP-a vidi da sigurnost Jelene Zorić nije ugrožena. Bojićeva advokatica je rekla i da je postojao medijski pritisak na Bojića i njegovu porodicu, te da je od početka proglašen krivim, a da je nedavno, prilikom poziva od N1 da gostuje na toj televiziji u vezi sa drugim slučajem dobio i izvinjenje zbog takvih natpisa.

Odbrana je predložila da se pribave snimci kamera, zatim saslušanje svedoka Aleksandre Zlatić i Jovane Ristanović koje su u to vreme bile neposredno prisutne (što je advokat Jelene Zorić demantovao), saslušanje Predraga Koluvije, te uvid u mejl koji je Jelena Zorić poslala Radnoj grupi za bezbednost novinara neposredno posle incidenta i uvid u disciplinski postupak protiv Bojića po prijavi Jugoslava Ćosića i Jelene Zorić, jer su navodno dali različite izjave. U ovom (disciplinskom) postupku protiv Bojića, kako je rekao Dragoljub Đorđević, advokat Jelene Zorić, pozivajući se na svoja saznanja, podignuta je optužnica.

IMA LI PROPUSTA TUŽILAŠTVA?

Na opasku odbrane da tužilaštvo tokom istrage nije uzelo snimke sa sigurnosnih kamera sa suda ispred kojeg se desio incident, iz tužilaštva su to objasnili i dostavili dokaz da su snimci zatraženi, ali da je u odgovoru Posebnog odeljenja Višeg suda stajalo da oni ne mogu biti dostavljeni jer se brišu nakon 23 dana. Tužilaštvo je od suda zatražilo snimke 25. januara, dakle posle proteka 23 dana od incidenta. Hristina Pavlović je rekla da je tužilaštvo moralo da zna koji su rokovi i da zatraži snimke na vreme. Na pitanje da li je došlo do propusta tužilaštva i koliko će odsustvo ovakvog dokaza uticati na proces, Dragoljub Đorđević, advokat Jelene Zorić, za Cenzolovku kaže:

„Smatram da tužilaštvo ne može nikako biti odgovorno, jer je odmah po dobijanju predloga od strane odbrane uputilo dopis straži Posebnog odeljenja Višeg suda. Desilo se da je takav zahtev stigao samo nekoliko dana kasnije u odnosu na rok u kojem se mogu dostaviti. Međutim, nigde u zakonu ne piše koji je rok za čuvanje snimaka. Postojanje snimaka bi svakako pomoglo rasvetljavanju nekih detalja, ali sada kada toga nema, idemo sa drugim dokazima i sa onim što može da se utvrdi.“

Novinarka još dva puta dobila pretnje, ali policija tvrdi da joj nije ugrožena bezbednost

Advokat Jelene Zorić rekao je i da su nakon incidenta s Bojićem njegovoj klijentkinji stigle nove pretnje i dodao da će ih on pridružiti krivičnom gonjenju. Đorđević je objasnio da su neposredno nakon događaja ispred Specijalnog suda ozbiljne pretnje novinarki upućene preko Fejsbuka od Sergeja Mrđe, koji je, kako tvrdi advokat, Koluvijin kum, i da su te pretnje predmet istrage Tužilaštva za visokotehnološki kriminal. Posle ovog događaja, kako kaže Đorđević, Jelena Zorić je dobila još jednu pretnju na papiru koji je ostavljen na vratima stana u kom živi, na kojem je pisalo: „Ovo će trajati dok se ne završi. Od toga se pobeći ne može.“ Jelena Zorić je rekla da ne zna od koga su pretnje stigle, ali njen advokat Đorđević tvrdi da su svakako povezane sa Koluvijom. Đorđević je istakao i da on i njegova klijentkinja nisu imali imovinsko-pravnih zahteva, a da su ih i imali, taj novac bi bio poklonjen u humanitarne svrhe.

Moj klijent nema nikakav lični razlog da tako razgovara sa Jelenom Zorić, a na teret mu se stavljaju reči koje nisu njegove, već njegovog branjenika Predraga Koluvije (Hristina Pavlović, advokatica)

Na pitanje sudije da iznese odbranu, Svetislav Bojić je rekao da je neće iznositi dok sud zvanično ne zatraži snimke sa šest do osam sigurnosnih kamera iz Specijalnog suda, a rekao je da će izjašnjenje tražiti i od Ministarstva pravde o tome da li se snimci sa kamera čuvaju samo 23 dana, te da će nakon toga izneti svoju odbranu. Istakao je i da će podneti krivične prijave protiv predsednika Višeg suda i tužilaštva, koji su namerno učinili da se snimci ne predaju i protiv oštećene.

Bojić je predložio i da se u svojstvu svedoka saslušaju poručnici policije iz Uprave kriminalističke policije Novica Pavlović i Aleksandar Stepanović, koji su uzeli iskaz od Jelene Zorić neposredno nakon događaja. On je od sudije zatražio da se u zapisnik unese da ga je Jelena Zorić fotografisala pre ulaska u sudnicu, a da to nije dozvoljeno osim ako to predsednik suda ne dozvoli.

Za razliku od Bojićeve advokatice, koja je rekla da se događaj nije ni desio, Bojić je izjavio da ne osporava da se događaj koji je predmet postupka desio, ali da se nije desio onako kako je izneto u optužnom predlogu. Inače, okrivljeni je za Tanjug 30. decembra 2020. godine potvrdio da je „kao i obično kratko razgovarao“ sa Jelenom Zorić 28. i 29. decembra ispred zgrade Specijalnog suda gde se sudi Koluviji i drugima u postupku za slučaj „Jovanjica“ i naveo da joj je „pojašnjavao da je Koluvija dobar čovek“ koji se „moli Bogu za sve“, pa čak i za one koji su ga uhapsili, kao i za nju, čije izveštavanje o slučaju prati i smatra da je u poslednje vreme korektno.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

#EU ZA TEBE
SĆF

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend