25. jan 2021.

Zamagljivanje pretnji novinarki Jeleni Zorić

Branilac prvooptuženog Predraga Koluvije u slučaju Jovanjica – advokat Svetislav Bojić, podneo je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) zahtev za procenu bezbednosti, svoje i članova njegove porodice, jer je kako kaže, izložen otvorenim pretnjama i pozivima na linč, nakon što ga je novinarka N1 Jelena Zorić optužila za pretnje.

Foto: N1

Dodatno, Bojić je od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) zatražio da izreknu Televiziji N1 privremenu zabranu emitovanja programa, u trajanju od 30 dana, „zbog neviđene medijske hajke koja se sprovodi protiv mene i bezumnog medijskog cunamija kojim se svakodnevno krši moja pretpostavka nevinosti“, obrazložio je on.

„Tačno je da sam od nadležnih institucija sistema zatražio procenu kako moje tako i bezbednosti svoje porodice, a s obzirom na činjenicu da sam imao javno dostupnim otvorene pretnje i poziv na moj linč. Nažalost i sa žaljenjem Vam saopštavam, da su mi napred navedene pretnje na najprimitivniji mogući način upućene u većini od strane Vaših kolega uglednih novinara, koji otvoreno i neskriveno pokazuju svoje namere i želju za prolivanjem advokatske krvi i krvi moje maloletne dece. Hvala Vašim kolegama sa N1 Televizije i krvožednim gostima koje pozivaju u razne informativne emisije, čime na najbrutalniji mogući način stvaraju atmosferu linča i mržnje, pokazujući time neskrivene namere da uživaju nanositi bol i patnju prvenstveno mojoj maloletnoj deci. Očekujem adekvatan odgovor državnih organa koji su jedini nadležni da sankcionišu svako zlo koje preti meni i mojoj porodici“, napisao je Bojić u odgovoru našem listu.

Bojić dodaje da „pored svega navedenog, kao hrišćanin, vernik i pravoslavac, u istom zahtevu sam zatražio od nadležnih institucija sistema, da pored procene moje bezbednosti, stručne službe odgovarajućih bezbednosnih struktura, bez odlaganja izvrše procenu eventualne bezbednosti i ugroženosti Vaše koleginice Jelene Zorić, radi pružanja zaštite svih njenih prava i sloboda, te da joj se omogući da pre svega živi slobodno, a i da svoj posao novinara obavlja bez ikakvih smetnji, u interesu javnosti, u svom interesu i interesu svog poslodavca, a budući da smatram da je iznošenjem neistina da je novinar Jelena Zorić ugrožena od mene što su najobičnije neistine i manipulacije, to je na neki način otvorilo vrata mnogim drugim anonimnim ljudima, da se iskoristi situacija, da se istoj upućuju pretnje, odnosno da postoji mogućnost ugroženosti njene bezbednosti od strane trećih lica, koje bi se mogle pripisati meni, a na šta sam ukazao i u svom iskazu datom pred Drugim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu“.

On ističe da je u svom zahtevu upućenom direktoru Policije, ministru Unutrašnjih poslova i direktoru Bezbednosno informativne agencije na napred navedene okolonosti, istima tom prilikom i uputio molbu da nakon izvršene procene i eventualnog preduzimanja mera zaštite obaveste javnost, a sve u cilju otklanjanja uznemirenja iste, kao i stvaranja osećaja sigurnosti, na način što će u javnosti biti vidno i jasno da postoje institucije sistema koje deluju i štite i javni i pojedinačni interes, te da su institucije sistema mesta u kojima se utvrđuju činjenice, donose presude i izriču kazne, a nikako medijski ili neki drugi javni prostor, te da na taj način i otklone pritisak koji se vrši na rad pravosudnih organa radi omogućavanja nesmetanog vođenja krivičnog postupka kako tužilaštva i suda tako i odbrane, ali i rada svih zainteresovanih lica.

„Usled neviđene medijske hajke koja se sprovodi protiv mene i bezumnog medijskog cunamija kojim se svakodnevno krši moja pretpostavka nevinosti i samim tim krši Zakon o javnom informisanju i medijima, moj punomoćnik, Slavka Kojić advokat iz Temerina, od Regulatornog tela za elektronske medije, u skladu sa zakonom, zatražila je odgovarajuću zaštitu, te predložila donošenje privremene zabrane objavljivanja programskog sadržaja u trajanju od 30 dana pružaocu medijskih usluga „ADRIA NEWS d.o.o. Beograd“, Televizije N1, kao i elektronsko izdanje N1″, navodi Bojić.

„Na kraju izričito, odlučno, jasno, bezuslovno, nesumnjivo… ističem da novinaru Jeleni Zorić, NISAM nikada pretio niti prenosio preteće poruke od bilo koga pa ni od Predraga Koluvije, da je ista sve izmislila radi lične promocije i skretanja pažnje na sebe, ili njoj poznatih razloga“, istakao je Bojić.

Nakon što je Jelena Zorić, novinarka N1 koja izveštava o suđenju u slučaju Jovanjica, prijavila Advokatskoj komori Svetislava Bojića, advokata prvooptuženog u tom slučaju, da joj je prenosio poruke i „pozdrave“ Predraga Koluvije iz pritvora, zbog kojih se osetila ugroženo, usledile su brojne Bojićeve reakcije.

On je najpre podneo krivičnu prijavu protiv Zorić za lažno prijavljivanje, a nekoliko dana kasnije i disciplinske prijave protiv zamenika republičkog javnog tužioca Gorana Ilića i Predraga Milovanovića, zamenika tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu, koji su, gostujući na televiziji N1, komentarisali taj slučaj.

Bojić je, odgovarajući na pitanja Danasa u više navrata, najavio da će „odgovarajuće“ prijave ubuduće podnositi protiv svakoga ko krši pretpostavku njegove nevinosti, te da je već Odeljenju za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneo krivične prijave „protiv više lica od kojih su nekoliko i novinari, zbog javno izrečenih pretnji i pozivanja na linč mene i moje porodice“.

Ovako učestale „pravne korake“ advokata Bojića, advokat Vladimir Beljanski, predsednik Advokatske komore Vojvodine, vidi kao pokušaj zamagljivanja osnovnog slučaja, odnosno mogućih pretnji novinarki Zorić.

– Jelena Zorić je podnela prijavu protiv Bojića i odatle je sve počelo, i svega ovoga ne bi bilo da nije došlo do te prijave, odnosno njihovog razgovora koji je ona doživela kao pretnju i zbog toga podnela i krivičnu i disciplinsku prijavu protiv njega. Prema tome, to je predmet kojim tužilaštvo i disciplinski tužilac Advokatske komore Beograda treba da se bave, a sve ostalo mi se čini kao da je stvaranje magle u kojoj treba da se izgubi ono osnovno što treba istražiti. Nemam neposrednih saznanja i uvid u prijave koje su podnete, niti sam razgovarao sa bilo kim od njih da bih mogao da kažem sud o tome šta se dogodilo, ali moj utisak je takav, iz onoga što se u javnosti zna. Mislim da je sve što je usledilo od sekundarnog značaja i ne predstavlja ozbiljne prijave koje treba uzeti u razmatranje suštinski, nego ih treba posmatrati kao sastavni deo onog što je ceo postupak iniciralo, a to su prijave koje je podnela Jelena Zorić, kaže za Danas Beljanski.

Inače, osim procene svoje bezbednosti, Bojić je, kako piše, tražio da nadležne institucije procene i moguću ugroženost Jelene Zorić.

Matić: Bojić hoće da obesmisli zakonsku proceduru

– MUP na zahtev N1 već radi procenu bezbednosti Jelene Zorić. To se dogodilo posle poruka koje je advokat Bojić prenosio od optuženog Koluvije a koje su prepoznate kao jasna pretnja, a potom i posle ostavljene poruke ispred stana Jelene Zorić, koja je odgovor na njenu borbu da zaštiti svoju bezbednost i integritet, kaže za Danas Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, koga je Bojić ranije obeležio kao „saučesnika u krivičnom delu lažnog prijavljivanja“, jer je navodno pod njegovim uticajem Zorićeva prijavila pretnje. Kako Matić ocenjuje, Bojić želi da obesmisli ovu zakonsku proceduru „koju je ispoštovala Jelena i njena redakcija“ i da „obesmisli izrečene pretnje“.

– Nijednim primerom Bojić nije obrazložio sopstvenu i ugroženost njegove porodice. No to je svakako na policiji da proceni. U svakom slučaju ne sme se dozvoliti bilo kakva relativizacija pretnji novinarki Jeleni Zorić. A svakako i advokati moraju biti bezbedni i zaštićeni, zaključuje Matić i dodaje da se nada da će MUP uraditi detaljnu procenu bezbednosti, kao i da će tužilaštvo reagovati u adekvatnom roku po svim do sada prikupljenim dokazima.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend