14. jan 2021.

Jeleni Zorić ponovo upućene pretnje

Novinarki televizije N1 Jeleni Zorić ponovo su upućene pretnje, kazao je Danasu njen advokat Dragoljub Đorđević.

Snimak ekrana, Nova

Kako je naveo, o tim novim pretnjama obaveštena je policija.

Da je novinarki N1 ponovo prećeno potvrdio je i predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić koji je juče gostujući na N1 rekao da je drugog januara ispred njenih vrata pronađen papir na kome je pisalo: ‘Ovo će trajati dok se ne završi. Od toga se pobeći ne može’.

Ove pretnje usledile su svega nekoliko dana nakon razgovora koji je Jelena Zorić vodila sa Svetislavom Bojićem, advokatom prvooptuženog u predmetu Jovanjica, a zbog kojeg je N1 podnela disciplinsku prijavu Advokatskoj komori Beograda.

Kako navodi advokat Dragoljub Đorđević, Jelena Zorić je povodom tog razgovora, tokom kog se osetila ugroženom, dala iskaz Upravi kriminalističke policije.

– Ona je dala iskaz policiji koja je kontaktirala zamenika tužioca u Drugom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Tužilac je naložio prikupljanje dodatnih obaveštenja, a na njemu je odluka da li će u ovom slučaju podići optužni predlog, ističe Đorđević.

Paralelno, televizija N1 zbog pretnji Jeleni Zorić podnela je i disciplinsku prijavu protiv advokata Bojića.

Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor nije mogao da potvrdi da li je disciplinskom tužiocu AKB-a stigla disciplinska prijava.

Kako navodi, disciplinski organi komore su nezavisni u odnosu na njeno rukovodstvo i svako uplitanje u postupak od strane predsednika bi bilo neprimereno.

– Ja sam iz medija video da je N1 podnela prijavu i siguran sam da jesu. Međutim, da li je ona stigla ne mogu da kažem, pošto disciplinske prijave ne prolaze kroz moje ruke, navodi Tintor.

Pojašnjavajući proceduru, predsednik AKB-a ističe da disciplinski tužilac po prijemu prijave, traži izjašnjenje advokata na koju se ona odnosi.

– Tek nakon što sagleda argumente obe strane, donosi odluku da li da pokrene disciplinski postupak, kaže Tintor napominjući da na odluku disciplinskog tužioca postoji pravo žalbe.

Prema njegovim rečima, ne postoje definisani rokovi u okviru kojih tužilac mora da postupi po prijavi, zbog čega ne treba očekivati ekspresnu odluku.

Ukoliko do disciplinskog postupka dođe, predsednik AKB-a napominje da je on svojom strukturom identičan onom koji uređuje Zakon o krivičnom postupku.

Raspon sankcija koje mogu biti izrečene u disciplinskom postupku variraju od opomene, preko novčane kazne, pa do privremenog ili trajnog isključenja iz komore.

Podsetimo, privredno društvo Adria News doo u okviru kojeg radi televizija N1 podnelo je disciplinsku prijavu Advokatskoj komori Beograda povodom obraćanja advokata Svetislava Bojića novinarki ove kuće Jeleni Zorić.

Kako se navodi u prijavi, Bojić, koji zastupa prvookrivljenog Predraga Koluviju, 28. decembra prošle godine je, nakon glavnog pretresa u predmetu Jovanjica, Jeleni Zorić rekao da je njegov klijent divan čovek i veliki vernik i da se moli za njeno zdravlje, ali i za postupajućeg zamenika tužioca i policajca koji ga je uhapsio.

Bojić je istakao da njegov klijent jako veruje u Boga i da ko god mu se zamerio nije dobro prošao.

Dan kasnije, na istom mestu, Bojić je ponovo prišao novinarki Zorić i rekao: „Zamalo da Peđi danas bude ukinut pritvor, a Peđa te je puno, puno pozdravio“.

U prijavi se podseća da Statut Advokatske komore Srbije pod težom povredom dužnosti advokata i ugleda advokature smatra narušavanje dužnosti i ugleda advokature propisanih zakonom, Statutom Advokatske komore Srbije i Kodeksom profesionalne etike advokata.

Bojić: Nisam uputio nikakve pretnje

Advokat Svetislav Bojić za Danas ističe da nije obavešten o tome da je protiv njega podneta disciplinska prijava, i da istu nije dobio na izjašnjenje.

– Za sve sam saznao iz medija. Izjasniću se po njoj kada i ako je dobijem. Ja verujem institucijama sistema i mislim da je neprimereno da komentarišem pre toga. Ono što mogu da kažem je da nikakve pretnje nisam uputio Jeleni Zorić. Ja o njoj mislim sve najlepše i smatram da je vrlo korektno izveštavala o slučaju Jovanjica. Uveren sam da je nju neko nagovorio na ovo, kaže Bojić. On naglašava da je i sam podneo određeni broj krivičnih prijava zbog pretnji koje je dobio nakon što je, kako navodi, pokrenuta hajka protiv njega. Bojić, ipak, nije želeo da kaže protiv koga je podneo prijave i zbog čega.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend