07. feb 2022.

Journalift o Magločistaču: Hrabre novinarke koje utiču na promene

Magločistač je lokalni medij iz Subotice, Srbija, koji izveštava o važnim temama zasnovanim na činjenicama o kojima se niko od konkurencije na severu Srbije ne usuđuje da izveštava. Dodatna vrednost ovog angažovanog medija je urednički tim koji čine žene. Osnovale su ga dve profesionalne novinarke – Mirana Dmitrović i Natalija Jakovljević, a uz podršku projekta Media for All pridružile su se još dve žene – Jadranka Stantić i Sanja Kosović, koje su u tim donele širok dijapazon veština i znanja.

Koordinatorica projekta, Natalija Jakovljević, objašnjava istoriju portala i njegovu misiju:

U toku nekoliko prvih meseci podrške pružene putem projekta Media for All, Magločistač je uspeo značajno povećati svoju produkciju sadržaja, publiku i monetizovati nedavno uveđene usluge i partnerstva. Također su uvećali tim koji radi za portal i uveli nove formate, kao što su Instagram priče, podkasti i video-sadržaji. Po prvi put urednički tim redovno promoviše sadržaj putem društvenih mreža.

Više o podršci govori urednica Mirana Dmitrović:https:

Uz podršku Thomson Fondacije u prvih osam mjeseci implementacije granta za razvoj poslovanja, uspjele su: – Zaposliti nove osobe, uključujući i menadžericu zajednice – nova pozicija koju su uveli –  Aktivno i kontinuirano promovisati sadržaje na društvenim mrežama, te povećati broj pratilaca/teljica na društvenim mrežama za 9% – Dosegnuti 5.900 korisnika/ca sajta u januaru i 14.470 u decembru 2021. te od 12.496  pregleda stranica u januaru do 32.803 u decembru 2021. – Povećati procenat vlastite proizvodnje sa 36% na 67% – Uspostaviti partnerstva sa 4 organizacije civilnog društva iz Srbije – Zaraditi 14.241.14 britanskih funti (GBP) od ovih partnerstava – početni cilj za period od 12 mjeseci bio je 3.500 GBP

Jadranka Stantić, asistentkinja za koordinaciju projekata, objašnjava suštinu poslovnog modela Magločistača:

Ključnu ulogu u definisanju i implementaciji njihovog poslovnog modela igrala je Galjina Ognjanov, profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja je bila mentorka Magločistača:

Sanja Kosović se timu Magločistača pridružila kao menadžerka zajednice, kroz projekat Media for All. Njena uloga bila je presudna za povećanje broja pratilaca, što je angažman sa zajednicom učinio značajnijim i uveo nove formate:

Magločistač je aktivno učestvovao u većini treninga koji su organizovani putem projekta Media for All, te značajno iskoristio treninge i aktivno primenio veštine za proizvodnju novih sadržaja, na primer MoJo, koji je rezultirao stvaranjem video-priča koje su deljene na svim kanalima društvenih medija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend