12. feb 2022.

Kako ćemo bez Fejsbuka i Instagrama!?

Evropska Unija je korporaciji Meta, koja je vlasnik aplikacija Fejsbuk i Instagram rekla: „Ne možete da čuvate, obrađujete i koristite podatke Evropljana na američkim serverima“, a Meta je rekla: „Ovi podaci nam trebaju da targetiramo oglase, prema tome, ako nema tih podataka, gasimo vam Fejsbuk i Instagram.“

Prvi pasus napisan je kao za morone, sa pretpostavkom da će u budućnosti ostati ova kolumna, ali ne Fejsbuk i Instagram, već samo Tik-Tok, koji je, mnogi tvrde, kineski projekat za pretvaranje zapadnjačkih maloumnika u influensere, što će povoljno uticati na dodatno zaglupljivanje stanovnika zapadne civilizacije, što će nepovoljno uticati na spremnost za rat sa Kinezima, koji se, tako tvrde, uveliko sprema.

Ostaće tviter, u kom se mržnja neprekidno seje u bezizlaznom zatvorenom krugu i na koji odlazak Fejsbuka i Instagrama iz Evrope, pa ni rat sa Kinom, neće imati nikakav uticaj. Očigledno sam upao u frku, a zašto? Zato što se i na nas, kao zemlju kandidata za učlanjenje u EU (znam, zvuči ludo, ali i dalje smo to), odnose propisi EU o zaštiti podataka korisnika društvenih mreža.

Paničim jer, poznavajući evropsku istoriju, nestanak dve najveće svetske društvene mreže dočekaćemo nespremni, odnosno bez adekvatne zamene. Siguran sam da, dok su u EU brinuli za naše podatke, istovremeno nisu radili na aplikaciji DasDesichtBuch, preko koje će srpske babe i dede moći da gledaju kako im unuci rastu u Švedskoj, Holandiji i Nemačkoj, odnosno EineInstantGramm, na kojoj ćemo moći da se pohvalimo kako nam je ispao ručak.

Nema takvih aplikacija, da ih ima, već bismo od EU dobili preporuku: „Dragi Evropljani, na vreme se šaltajte, Meta nas ucenjuje vašim podacima na Fejsbuku i Instagramu, a mi smo im rekli istorijsko „NE“. Trebalo mi je deset godina da stignem do pedeset hiljada pratilaca na Fejsbuku! Na instagramu još gore, sedam godina za jedva dvadeset pet hiljada! Objavljujem linkove za DLZ, linkove za ove kolumne i kolumne za Buku, ili okačim fotku romana „Đubre“ u Hofenhajmu, koju mi neko pošalje.

Kad ne bude Fejsbuka i Instagrama, moji bivši pratioci moraće da idu direktno na sajtove Danasa i Buke da bi čitali moje kolumne, na nova.rs da gledaju DLZ, a kad mi izađe nova knjiga, za to neće ni znati. Zato ću, u ime dobrih odnosa Meta i EU, javno da objavim svoje podatke sa Fejsbuka i Instagrama: na Fejsbuku isključivo čitam vesti i gledam slike starog Beograda, izbrisao sam se iz svih grupa, a svakog „prijatelja“ koji me nervira hajdovao sam (oko 4000 do sad). Na instagramu pratim muzičke bendove, papagaje, ježeve, majmune, golubove, mačke i kučiće.

Gole žene stižu mi same u telefon, bez mog načelnog pristanka, u grupu mojih srednjoškolskih drugara na Viberu. Dobro, ovo poslednje nema veze s Metom, pravite se da niste pročitali.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend