12. feb 2022.

Omča oko Danasa

„Akcija Omča 2 za glavu Vučića – zašto predsednik Srbije mora pasti“, glavni je naslov u jučerašnjem Srpskom telegrafu uz fotografije naslovnih stranica Danasa i Nove, dok se u tekstu ponavlja već viđena mantra kako naš list i drugi nezavisni mediji „mrze Vučića“, „rade za Đilasa“ i „dobijaju pare sa Zapada“.

Koliko god da naslov zvuči zabavno (mada mi „Omča 2“ deluje kao kada uhvatim drugi deo nekog filma, a nemam pojma kad je bio prvi), kroz tabloide je sinhronizavno počela da se potura opasna teza kako Danas i nezavisni mediji žele likvidaciju predsednika Srbije.

Paradoks je da su urednici i novinari Informera, Srpskog telegrafa i ostalih tabloida, pošto čitaju Danas, bolje obavešteni o stvarnom svetu oko nas nego njihovi čitaoci.

NJima se naše informacije (iz Danasa) prenose na kašičicu, strogo dozirano i bez prava na potpunu istinu. Pa je tako je u njihovom (slobodnom) tumačenju stvar otišla toliko daleko da su za komentarisanje naslovnih strana Danasa uzeli izjavu i od „specijaliste za terorizam“ (Miroslava Bjegovića).

Iako imponuje što je tekst potpisan sa „Ekipa Srpskog telegrafa“, jer bi to značilo da se Danasom bavio ceo tim novinara ovog tabloida, istina je nažalost tužnija.

Novinari ovih redakcija se po pravilu iza ovakvih potpisa štite od eventualne tužbe (odgovara samo urednik), ali i sramote. Ono što ja želim da pitam novinare i urednike ovog lista (a neke čak i lično poznajem) – a šta će se dogoditi ako neko nauračunljiv poveruje u vaše insinuacije i pomisli da novinare Danasa treba kazniti kao Šarli Ebdo (francuski satirični list u koji su 2015. upali naoružani napadači)?

Drage kolege, ovo više nije šala i omča koju stežete oko Danasa odavno je postala (pre)ozbiljna. Urednici i novinari našeg lista (koje redovno imenujete u kontekstu takozvanog antisrpstva) sve češće se susreću sa uvredama (koje su podnošljive), ali i pretnjama raznih psihopatskih umova (koje se opasne).

Znam da mnogi opravdanje pronalaze u frazi „samo radim svoj posao“, ali isto to su kao mantru ponavljali i čuvari koncentracionih logora posle rata. Svako mora da sam odredi svoju crvenu liniju. Ja sam moju odavno odredio, a iskreno želim da i vi što pre pronađete vašu, dok ne bude prekasno.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend