21. dec 2016.

Kakvu budućnost će imati internet radio?

Dobra muzika i ozbiljne emisije – ono što je nekada bila asocijacija za radio-stanicu – danas je prava retkost. U proteklih nekoliko godina ugašeno ih je na stotine, te su mnogi program premestili na internet. Da li je to pravi prostor za slobodnije izražavanje i bolju budućnost radija?

Glasovi koji su godinama budili Vojvodinu preko radio-aparata odnedavno se aktiviraju jednim klikom. Daško i Mlađa pokrenuli su internet radio, na kom se za sada emituju samo jutarnji program i muzika.

„Uzrok je taj što smo posle pet godina rada na raznim radio-stanicama zemaljskim shvatili da je radio u prilično lošem stanju. Hteli smo da imamo radio kakav bismo mi voleli da slušamo, a direktan povod je taj što smo nogirani sa RTV-a nakon političkih promena u Vojvodini“, kaže Daško Milinović.

Drugi motiv imala je grupa Valjevaca čiji je internet radio star tek nekoliko dana.

„Trudimo se da se bavimo muzikom koja nije komercijalna i koju ne možete čuti na radio-stanicama što u regionu, što u Srbiji. Takođe nam je jako bitan segment promocija mladih ljudi, umetnika koji nemaju dovoljno prostora u medijima, a bave se divnim stvarima“, kaže Aleksandar Martinović sa internet radija „Valternativa“.

To mogu da rade iz stana, a potrebna je najosnovnija oprema – računar, mikseta, kompresor. Da program ode u etar, samo dobra internet konekcija. Prelazak radija na novi prostor poznavaoce ne iznenađuje.

„Ta intenzivna aktivnost na internetu jeste odgovor na naše analogno radio-tržište koje je, čini mi se, do te mere banalno i ne nudi ništa da je morao da se otvori neki prostor i za govor i za informacije i ja očekujem da će se tu dešavati neke nove stvari“, objašnjava Ana Martinoli, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti.

Svetlu budućnost internet radio imaće samo uz poštovanje pravila koja važe i za tradicionalne medije.

„Znači da će se tržište internet radija razvijati ukoliko postoje garancije da će oni koji proizvode sadržaj biti zaštićeni kao autori, a i oni čiji se sadržaji koriste na internetu da će takođe biti zaštićeni“, dodaje Martinolijeva.

Početak internet radija ne znači kraj tradicionalnog, dodaje Ana Martinoli. Ali da bi opstali, moraće da se prilagode.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend