25. maj 2021.

Kolektivna učlanjenja u Udruženje novinara Srbije u službi pobede sadašnjeg predsednika Vladimira Radomirovića

Vrh još uvek aktuelnog rukovodstva Udruženja novinara Srbije sproveo je nezapamćenu praksu kolektivnog učlanjivanja čitavih redakcija pred izbornu skupštinu zakazanu za 29. maj.

Šta se to tako drastično promenilo u UNS-u pa se od početka godine za članstvo prijavilo oko 500 ljudi, od čega je samo tokom aprila i maja stiglo blizu 400 prijava. Ovoliko medijskih radnika se ne prijavi u UNS ni za dve, pa i tri godine (2018. godina – 158; 2019. godina – 214; 2020. godina – 127 prijava). Drugog objašnjenja nema – reč je o makijevalističkom pristupu u službi pobede sadašnjeg predsednika Vladimira Radomirovića.

Koristeći poziciju moći i resurse organizacije koja pripada svima nama, čelnici UNS-a vode izbornu kampanju nalik političkoj borbi za vlast, očito zaboravljajući činjenicu da nisu politička stranka već predstavljaju novinarsko udruženje koje mora ostati dosledno načelima profesije – iznad svake politike.

Da li su dilovi sa PROUNS-om i medijskim gazdama bliskim vlasti, svakodnevni pritisci na redakcije, kolektivni spiskovi za učlanjenja, čak i bez znanja kolega – principi novinarske profesije? Ne, to je živo medijsko blato u koje UNS polako tone zajedno sa principima na kojima je počivao decenijama.

Pozivamo Vladimira Radomirovića da javno kaže šta je dogovorio sa Zoranom Veličkovićem i ostatkom PROUNS ekipe, 23.aprila u Pres centru Udruženja novinara Srbije.

Znamo da je nakon njihovog dogovora nastao pravi „ stampedo“ na UNS – prijave za učlanjenja stizale su kao da je raspisana novčana nagrada za buduće članove. Znamo i da su PROUNS-u zaista obećane neke nagrade kao protivusluga za dovođenje glasača za Radomirovića. Ali, ne znamo koje tačno, koliko to košta i ko će platiti.

Pozivamo Višnju Aranđelović, članicu Saveta REM-a, da javnosti Srbije javno kaže da li je tačno da je za izborne interese jednog dela UNS-a pregovarala sa predstavnicima medija u Beogradu i još nekim gradovima Srbije koji su u direktnoj nadležnosti REM-a? Zna li da je to flagrantni sukob interesa, zloupotreba položaja i ovlašćenja i direktno nanošenje velike štete tom regulatornom telu, ali i Udruženju novinara Srbije koje ju je na tu funkciju predložilo?

Pozivamo Ljiljanu Smajlović i Petra Jeremića da objasne kako to članica Komisije za žalbe Saveta za štampu i predsednica Suda časti UNS-a i jedan menadžer za etiku, mogu da pogaze svaku etiku u svom udruženju tako što kao potpisnici kandidature Vladimira Radomirovića odlučuju o diskvalifikaciji njegovog protivkandidata Živojina Rakočevića. O samoj odluci će se izjasniti meritorni organi, ali ovde je pitanje – zar etika i čast ne podrazumevaju da se povuku iz takvog odlučivanja jer su u sukobu interesa, a u najmanju ruku moralnom sukobu?

Kao članovi Uprave ogorčeni smo zbog ovakvih postupanja i pozivamo Vladimira Radomirovića i njegove saradnike da novopridošle kolege ne iskoriste za jednokratnu upotrebu, da ne omalovaže dugogodišnje članove, već izbore sprovedu u duhu dosadašnjih, bez scenarija koji bi podsećali na partijske izborne borbe .

Pozivamo kolege da se odupru pritiscima i da se svi zajedno izborimo za slobodu mišljenja i izbora.

Budimir Ničić, potpredsednik UNS-a i član Uprave

Članovi Uprave:

Slobodan Ćirić
Jelena Petković
Jovanka Stanojević
Olivera Milošević
Zorica Đoković
Edib Honić
Novka Ilić
Dragoljub Janojlić

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend