20. jan 2023.

Komemoracija Dušanu Veličkoviću – uspešno branio čast i dostojanstvo novinarske profesije

Dušan Veličković uspešno je branio čast i dostojanstvo novinarske profesije, blago i nenametljivo prenosio je znanje i iskustvo, a sa njim se moglo polemisati, ali se nisu mogli dovoditi u pitanje njegova erudicija, spisateljski talenat i veština uređivanja, rečeno je danas na komemoraciji tom nedavno preminulom novinaru i književniku.

Foto: N1

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željka Bodrožića istakao je da je Veličković svoje znanje delio nenamentljivo, uzdržano i istinski skromno.

Dodao je da je Veličković bio svetski čovek koji je obišao Evropu i boravio u Americi vođen prevodilačkim i spisateljskim poslom, i razgovarao sa brojnim književnicima i filozofima koji su obeležili kraj 20. i početak 21. veka.

Bodrožić je ocenio da je Veličković svoju afirmaciju doživeo daleko od svoje zemlje „u čijoj je takozvanoj kulturnoj javnosti bio neželjen“.

Književnik Igor Marojević istakao je da u doba masovnog kršenja novinarskog kodeksa i sklandaloznim rijalitija koji su normalizovani forsiraju osobe „mentalnog profila obrnutog trougla koje malo znaju i osećaju, ali veoma mnogo pričaju i imaju stav o svemu“.

Dodao je da je Veličković za razliku od takvih osoba bio normalan čovek, mentalno profilisan u skladu sa pravilnim trouglom, „gde se veoma mnogo zna, a malo govori“ i gde se svaki potez promišlja.

Marojević je rekao da je Veličković u kratkim razgovorima umeo da pruži veoma mnogo, naglasivši da je bio nekonfliktan i duhovit, i da je umeo da sasluša.

Predsednica srpskog PEN-a Vida Ognjenović istakla je da je Veličković bio daleko od toga da svoj rad podešava prema kriterijumima za aplauze i priznanja i da je „njegov lični etalon bi daleko viši“.

Naglasila je da je on bio vrhunski obrazovan intelektualac, postojani i dostojanstveni humanista, hrabro na strani demokratskih društvenih načela, koji ništa nije radio paradno i sračunato kako bi u svakoj prilici bio mlako prihvatljiv ili podoban.

Ognjenović je ukazala da se Veličković kao novinar služio isključio proverenim činjenicama koje je umeo da višestruko istraži i objavi na pravi način.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend