20. jan 2023.

Gosti N1: Ana Volš personifikacija američkog sna, optužnica prevazišla tabloide (VIDEO)

Novinarka Glasa Amerike Jovana Đurović rekla je u Novom danu, govoreći o slučaju Ane Volš, da je "verzija tužilaštva bila gora od svakog tabloida". Advokat Blažo Nedić kaže da je očigledno da postoji veliki interes javnosti za ovaj slučaj, jer je, "na kraju krajeva Ana Volš personifikacija američkog sna".

Đurović kaže da je više pratila američke medije.

„Tabloidi u SAD, ma koliko su pokušavali da dođu do nekih prljavih detalja, ni u jednom momentu nisu napisali naslov da je ‘Brajan ubio Anu’ ili da je ‘on ubica svoje supruge’, dok sam ovde nekoliko puta pročitala taj naslov. Tabloidi su se i tamo utrkivali ko će da ima veću senzaciju, uglavnom su se bavili njenim privatnim životom, ali optužnica je prema mom mišljenju zaista prevazišla svaki tabloid, jer ja nisam nigde pročitala da je on guglao da li može da se identifikuje telo koje nema zube, to nije imao nijedan tabloid“, kaže Đurović.

Nedić objašnjava da „u američkom sistemu koji je federalni, svaka savezna država ima pravo da propiše stepene krivičnog dela ubistva“.

„Konkretno Masačusets prepoznaje ubistvo prvog stepena i drugog stepena, koja su oba umišljajna, i propisuje ono što mi zovemo nehajnim ubistvom. Ovo po svim svojim karakteristikama može biti, po onome što sada znamo, ubistvo prvog stepena, problem za tužilaštvo može biti činjenica da još nema tela i da mi još ne znamo način ubistva, kao što se nisu pojavile ni informacije o eventualnom motivu“, kaže on.

Đurović smatra da su, što se tiče američkih medija, kodeksi ispoštovani.

„Mi nismo videli ni inicijale dece, ne znamo apsolutno ništa o toj deci. Čak i lokalni mediji nisu sa svojim izvorima uspeli da dođu dalje od informacije da su deca u socijalnoj službi, da se osećaju dobro, mi ne znamo ništa o toj deci, mislim da je to dobro“, kaže ona.

Prema rečima Nedića, „ovde je interesantna situacija jer tužilaštvo nema nijedan direktan dokaz“.

„Ne postoji svedok, ne zna se čak ni šta je sredstvo izvršenja. Postoji obilje posrednih dokaza, što s jedne strane čini situaciju tužilaštva jakom, ali opet će morati da sve te dokaze poveže u jednu priču, da pokaže kako je jedna stvar proistekla iz druge, da ubedi porotu, jer porota mora da donese odluku“, kaže Nedić.

On objašnjava da odbrana ne mora ništa da dokazuje.

„Sve što odbrana treba da uradi je da kvari, da dovodi u razumnu sumnju tvrde tužilaštva, već smo videli na pretresu za izjašnjavanje o krivici da je advokatica izjavila da ona još nije videla nikakve dokaze. Oni se za sada drže na neki način pasivno i čekaju, što je u ovoj situaciji, mora se reći, jedina moguća strategija za odbranu. Svakako je teže tužilaštvu, ukoliko bi se našlo telo ili deo tela, to bi mnogo olakšalo položaj tužilaštva, ali zbog obilja posrednih dokaza, mislim da imaju dobre šanse“, kaže Nedić.

Prema rečima Đurović, sve što su američki mediji objavljivali o Brajanu Volšu, sve se nalazi u zvaničnim sudskim dokumentima.

„Kako da ne odemo u senzaciju, ja sam pratila uglavnom ozbiljne, kredibilne medije, šta su oni radili – oni su rekonstruisali ceo život Brajana Volša, tako što su ušli na onlajn portal koji je baza podataka sudskih dokumenata. Ti kao novinar vrlo lako možeš da napraviš priču koja je bazirana na činjenicama, a ne na spekulacijama. Videla sma da su čak i tabloidi prenosili saznanja tih ozbiljnijih medija“, kaže ona.

Nedić kaže da je očigledno da postoji veliki interes javnosti za ovaj slučaj.

„Na kraju krajeva Ana Volš je personifikacija američkog sna. Otišla je u SAD, počela da radi kao sobarica, brzo napredovala, postala menadžerka, ima uspešnu karijeru, kuću, troje dece… Ako se pokaže da je ovo tačno, ta brutalnost i svirepost je užasavajuća, to gledamo u horor filmovima, kada se to desi u stvarnosti, veliki je interes javnosti“, kaže on.

Đurović kaže da je uživo gledala čitanje optužnice.

„Postoji stanica CourtTV, koja prenosi suđenja, negde im se odobri prenos, negde ne. U SAD prisustvo bilo kom suđenju je zagarantovano, osim ako sudija ne odluči da zatvori zbog zaštite svedoka, žrtava… Ti detalji, šta je on guglao, na koji način je planirao, verzija tužilaštva je bila gora od svakog tabloida, niko nije očekivao toliko jezive detalje, iako smo imali fragmente, znali smo da je pronađen nož, biološki materijal na deponiji, testera, sekira, ali nismo znali baš te detalje…“, kaže ona.

Nedić objašnjava da je u državi Masačusets uobičajeno kada se radi o ovako teškom zločinu da se ne odobrava kaucija.

„Indirektnih dokaza zaista ima mnogo, zaista ukazuju na to što se desilo, to što tužilaštvo tvrdi, ali u američkom pravosuđu je prag dokazivanja jako visok, odluka porote mora da bude jednoglasna. Meni se čini da postoji mogućnost nekakve nagodbe, da mu se možda ponudi manja kazna od doživotne robije, a da se izjasni da je kriv, ali to su sad neke spekulacije“, kaže Nedić.

Đurović misli da će pažnja meidja verovatno opadati.

„Mi sad pričamo o ovome jer je sveže. Do ponedeljka ćemo imati verovatno druge teme, pojavljivaće se kada budu ta ročišta i izricanje kazne. Ja mislim da tu postoji još detalja koji mogu da se obrade novinarski, pitanja na koja nismo dobili odgovore, ali ne očekujem da ćemo više imati tenziju oko ovog slučaja. Mene zanima zašto njena majka nije obaveštena zvanično. Izvlačnje stvari iz porodice će se verovatno dešavati, verovatno će mediji želeti da još više pričaju sa njenom majkom ili prijateljicama, što je u redu ako pravite profil Ane Volš, ali mislim da postoje još neka pitanja na koja još nismo dobili odgovor“, kaže Đurović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend