09. dec 2019.

Konferencija „Mediji u Srbiji 2019.“ 14. decembra u Beogradu

Centar za anti-autoritarne studije treću godinu za redom organizuje godišnju konferenciju o stanju slobode medija u Srbiji 14. decembra u 10 časova u prostoru velike sale Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu.

Promo

Poput prethodne dve, i ovogodišnja konferencija će delom biti posvećena odabranim pričama istraživačkih redakcija. Centralni deo ovogodišnje konferencije posvećen je tzv. aferi Krušik, novinarima koji su prvi objavili detalje ove afere, ali i medijima koji su o aferi izveštavali i zbog toga trpe pritiske. Konferenciju će zatvoriti panel o medijskoj strategiji na čije donošenje se čeka već pune dve godine.

Na uvodnom panelu posvećenom aferi Krušik govoriće novinari Vuk Cvijić (NIN), Aleksandar Đorđević (BIRN) i Vojislav Stevanović (N1).

Nakon što je NIN prošle godine objavio javno dostupne informacije o poslovanju kompanije GIM, BIRN se nadovezao sa istraživačkom pričom o poslovanju i vlasničkoj strukturi te firme. Tada objavljena priča nije izazvala značajne reakcije i činilo se da je reč o još jednom uspešno zataškanom slučaju osnovane sumnje na korupciju. Ipak, kada je početkom jeseni ove godine portal ArmsWatch objavio više detalja o poslovanju GIM-a i njegovim vezama sa ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, priča je prešla granice Srbije i zainteresovala međunarodnu javnost.

Poput prethodnih godina, i ove su istraživačke redakcije KRIK, CINS i BIRN posvećeno radile na praćenju i razotkrivanju različitih oblika korupcije i organizovanog kriminala. Na drugom panelu će novinarke ovih redakcija predstaviti priče koje su izazvale najviše pažnje javnosti.

Konferenciju će zatvoriti panel u organizaciji Građanskih inicijativa, organizacije koja se u prethodnom periodu aktivno pridružila donošenju nove medijske strategije. Publika će moći od Nedima Sejdinovića, Tamare Filipović i Radeta Veljanovskog da čuje više o realnim dometima ove strategije, ali i o tome kako je tekao proces pregovora i u kojoj se fazi donošenje medijske strategije nalazi krajem 2019. godine.

Svi zainteresovani građani i građanke mogu da dođu 14. decembra u Kući ljudskih prava i demokratije (Kneza Miloša 4) i uzmu aktivno učešće u razgovoru sa sagovornicima na temu stanja slobode medija u Srbiji.

Program i listu govornika konferencije pogledajte ovde.

Ulaz na konferenciju je slobodan, ali je zbog ograničenog broja mesta registracija neophodna.
Registraciju možete obaviti putem ovog linka.
Ovogodišnja konferencija je organizovana uz pokroviteljstvo Fondacije Fridrih Nauman za Slobodu – Zapadni Balkan i u saradnji sa Građanskim inicijativama.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend