08. feb 2017.

KRIK u užem izboru za nagradu Freedom of Expression

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK ušla je u uži izbor prestižne nagrade „Freedom of Expression Award“ koju za slobodu govora dodeljuje organizacija Index on Censorship.

krik_logoNagrada se svake godine dodeljuje u četiri kategorije – umetnost, aktivizam, digitalni aktivizam i novinarstvo. Od 400 prijava, izabran je uži krug koji čini 16 organizacija – po četiri iz svake kategorije.

KRIK je među četiri svetske novinarske organizacije koje su u prethodnoj godini dale izuzetan doprinos u prevazilaženju cenzure i borbi za slobodu govora.

„Kreativnost i hrabrost ovih kandidata podseća nas da male stvari, slika ili pesma, mogu imati veliki značaj. Nominovani su suočeni sa strogim kaznama jer zastupaju svoja uverenja. Ove nagrade prepoznaju njihovu hrabrost i posvećenost slobodi govora“, rekla je Džodi Ginsberg, direktorka Index on Censorship.

U kategoriji medija, osim KRIK-a, u užem krugu je kurdski novinar iz Irana Behrouz Boochani, kao i novinarske organizacije „Daptar“ iz ruske republike Dagetsan i „Nezavisni Maldivi“ sa Maldiva.

Dobitnici nagrade će biti proglašeni 19. aprila na ceremoniji u Londonu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend