13. dec 2017.

Medijametar: Pluralizam stavova

Mi pokušavamo da uspostavimo čvrste standarde i merila profesionalnog novinarstva i to se jasno vidi iz naših analiza, izjavio je danas urednik Medijametra Velimir Ćurgus Kazimir na predstavljanju najnovije analize izveštavanja dnevnih listova i nedeljnika u Srbiji u periodu od jula do septembra.

Ćurgus Kazimir je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da se iz ukupno 11 brojeva Medijametra jasno vidi kakvo je opredeljenje pojedinih listova i da to može da vidi svako ko to želi.

„Sve je to dostupno i pretraživo“, podvukao je Ćurgus Kazimir na predstavljanju Medijametra koji je analizirao naslovne strane Politike, Večernjih Novosti, Blica, Danasa, Kurira, Alo i Informera.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, koji je analizirao pisanje nedeljnika Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat, smatra da njegova analiza pokazuje da nema tema niti političkih i vrednosnih stavova koje su isključene ili sprečene.

„Dakle, postoji plurazilam gledišta sa političkog i vrednosnog stanovišta i to nas navodi na jedan zdravorazumski zaključak, a to je da u Srbiji postoji sloboda mišljenja i govora ako striktno govorimo o ovom žanru novinarstva“, ocenio je Vuk Stanković.

Prema Vuku Stankoviću, NIN i Vreme su „radikalno kritični“ prema vlasti, a Nedeljnik i Novi Magazin umereno, dok je Pečat „jako kritičan prema petooktobarskim pobednicima“.

On smatra da je uticaj štampanih medija u Srbiji veći od njihovog tiraža, jer se tekstovi distribuiraju i preko raznih portala, a mogu se i koristi kao osnova za pojedine emisije na televizijama.

U najnovijem izveštaju Medijametra se navodi da je najviše tekstova u dnevnim listovima u periodu od jula do septembra bilo posvećeno Aleksandru Vučiću, ukupno 691, a za njim slede Ana Brnabić sa 228 i Ivica Dačić sa 161 tekst.

Istraživač Danica Laban je objasnila da je najveći broj tekstova o troje vodećih političara na vlasti bio u vrednosnom neutralnom kontekstu i to preko 90 odsto.

Od opozicionih lidera najviše je tekstova napisano o Saši Jankoviću, ukupno 175, a slede Vuk Jeremić i Boris Tadić sa po 95 tekstova.

Analiza sedam dnevnih listova u okviru „Medijametra“ pokazuje da je Vučić „imao“ 56 negativnih tekstova, Saša Janković 39, a Vuk Jeremić 20.

Opozicija se pojavljuje u 1.220 navrata od čega više od 88 odsto u neutralnom vrednosnom kontekstu, a 141 tekst je bio negativan, objasnila je Laban.

Istraživanje Medijametra pokazuje da o Rusiji od jula do septembra nije objavljen nijedan negativan tekst, dok je o Evropskoj uniji zabeleženo 22,58 odsto tekstova u negativnom vrednosnom kontekstu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend