06. feb 2020.

Analiza štampanih medija: Medijski rat negativnih imidža

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je danas da, paralelno sa „ratom“ koji se u medijima prikazuje između političkih stranaka, postoji i rat između samih medija.

„Pisanje nedeljnih novina u Srbiji je snažno politizovano, uslovljeno dnevnim događajima, i dodatno pojačava oštre brazde prisutne u domaćoj političkoj javnosti“, rekao je Stanković na predstavljanju analize štampanih medija u Srbiji – Kvartalni medijametar za period jul – septembar 2019. godine.

On je naglasio da uporedo sa tenzijama koje se sreću u političkom životu postoji i jaka polemika između samih medija. „Oni sebe maltene doživljajaju na način na koji sebe doživljavaju vlast i opozicija, jedni drugima prebacuju da su u službi vlasti odnosno opozicije, a tu su i optužbe za nedostatak uvažavanja profesionalnih kriterijuma i moralnog kredibiliteta novinara“, istakao je Stanković.

U nedeljnicima, naveo je, nije prisutna cenzura, i ne postoji tema o koja ne može biti obrađena. „Imidž opozicije u provladinim medijima izrazito je negativan, a u proopozicionim nedeljnicima vlast se prikazuje kao fašistička“, objasnio je Stanković.

Kao radikalno kritične on je naveo NIN i Vreme, umereno kritični su Novi magazin i Nedeljnik, a delimično kritičan je Pečat. „NIN i Vreme kritkuju vlast za nedostatak demokratičnosti i neprihvatanje vladavine prava, i pokušavaju da začine svoje pisanje bombastičnim senzacionalističkim naslovima vezanim za afere u vezi sa doktoratom Siniše Malog, rekonstrukcijom Trga Republike i Krušikom“, istakao je Stanković. On kaže da je Vučić u proopozicinim medijima prikazan kao autoritarni lider koji krši ljudska prava i uvodi jednoumlje.

„Vučić se ‘slika’ kao osoba koja radi u korist korumpiranog klijentelističkog sistema, a vlast kao grupa koja se ponaša beskrupulozno kao mafija i disciplinovano kao vojska“, objasnio je Stanković. On je dodao i da je slika opozicije u jednom delu štampanih medija izrazito negativna, i da na medijskoj sceni postoji rat dva negativna imidža. „Izrazito negativna slika opozicije je u Informeru, i to pre svega u kolumnama glavnog i odgovornog urednika.

U njima se osporava moralni i psihološki kredibilitet opozicionih lidera, njihova politička kompetancija, demokratski karatker njihove političke borbe, odnosno da nemaju odgovarajuću podršku naroda i da nasiljem žele da dođu na vlast“, rekao je Stanković.

U dnevnim novinama, navedeno je, najveći broj tekstova na naslovnicama u kvartalu jul – septembar 2019. bio je posvećen Aleksandru Vučiću – 708 tekstova, a od opozicionih lidera Draganu Đilasu – 218.

Ocenjeno je i da se nastavlja trend da broj negativnih tekstova o predsedniku Srbije premašuje broj pozitivnih, pa je zabeleženo dvostruko veći broj negativnih tekstova na naslovnicama dnevnih novina napisan o Aleksandru Vučiću u odnosu na pozitivne, navodi se u zaključcima Mediametra. Analizirani su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurur, Alo! i Informer, a obuohvaćeni su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Ekspres, Nedeljnik i Pečat.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend