06. feb 2020.

Res Publika: Kragujevac hitno da raspiše medijski konkurs

Udruženje građana "Res Publika" zahteva hitno raspisivanje konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, a od gradonačelnika Radomira Nikolića traži da povuče Godišnji plan javnih konkursa za 2020. godinu.

Prema saopštenju udruženja, u godišnjem planu javnih konkursa grada Kragujevca za 2020, koji je usvojio gradonačelnik, predviđeno je da je od ukupno 8 konkursa, samo javni poziv za medije planiran za 30. jul, dok je za ostale kao krajnji rok naveden 1. april.

„Kako je Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja predviđeno da se odluka o raspodeli sredstava može doneti u roku od 90 dana od dana zaključenja konkursa, to praktično znači da bi mediji novac mogli da dobiju tek početkom novembra, dok bi za kreiranje i objavljivanje medijskih sadržaja imali samo dva meseca“, navodi „Res Publika“.

Ovo udruženje zahteva od Gradske uprave za društvene delatnosti i poslove sa građanima da dostavi nov predlog plana koji bi podrazumevao raspisavanje konkursa za medije u najskorijem roku. „Smatramo da godišnji plan javnih konkursa grada Kragujevca za 2020. predstavlja ruganje kragujevačkim medijima i još jedan izraz bahatosti aktuelne gradske vlasti. Jer, kako drugačije razumeti da se raspisivanje javnog poziva planira za kraj sedmog meseca, iako su kragujevački novinari na protestu, krajem novembra, tražili da to bude najkasnije mesec dana nakon usvajanja budžeta za 2020.“, navodi se u saopštenju.

Res Publika smatra da je još poraznije ovaj predlog tumačiti u svetlu činjenice da je usvojen samo nedelju dana nakon što Kragujevačke novine, prvi put od osnivanja, nisu izašle iz štampe, zbog čega su reagovala sva medijska udruženja u zemlji, a pokrenuta je i donatorska akcija prikupljanja finansijske pomoći za spas jedinog štampanog medija u gradu.

Od usvajanja Zakona o javnom informisanju i medijima, grad Kragujevac nikada nije sproveo konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja.

U poslednjih pet godina ni dinar iz gradskog budžeta nije dobio ni jedan mediji u gradu, dok se istovremeno, od 2017. za funkcionisanje Radio-televizije Kragujevac, na godišnjem nivou izdvaja blizu 50 miliona dinara.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend