27. dec 2018.

Protest na aerodromu zbog zabrane držanja NIN-a, Vremena i Nedeljnika na policama

Novinari i urednici iz NIN-a, Vremena i Nedeljnika i aktivisti Grupe za slobodu medija, danas su na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" delili ova tri nedeljna lista, dnevnik Danas i priče KRIK-a.

Novinari i aktivisti na aerodromu „Nikola Tesla“ (foto: Cenzolovka / Jasmina Dobrilović)

Akcija nazvana „Mediji sličnog sadržaja“, izvedena je u znak protesta zbog toga što je kompanija Er Srbija tražila da se u „Lounge-u“ aerodroma, sa polica sa novinama koje putnici mogu da čitaju, uklone NIN, Vreme, Nedeljnik, kao i „novine sličnog sadržaja“.

Novinari i aktivisti su podelili primerke ova tri nedeljnika putnicima i na šalterima kompanije Air Serbia uz poziv rukovodstvu da potpiše ugovore sa „medijima sličnog sadržaja“ i omogući građanima uživanje prava na slobodu informisanja.

Aktivisti su upozoreni od strane obezbeđenja da uprava ne dozvoljava “to što radite”, a zaposleni su ukazali na zabranu snimanja na aerodromu.

Grupa za slobodu medija u saopštenju upozorava da se medijska situacija u Srbiji i dalje pogoršava i da su sve češći primeri zabrana i onemogućavanja rada i dostupnosti malog broja preostalih nezavisnih i profesionalnih medija.

Mediji su pre nekoliko dana objavili e-mejl koji su zaposleni na aerodromu dobili od rukovodstva, u kome im se kaže da vode računa o novinama koje se nalaze u „Lounge-u“, kao i njihovom sadržaju. U mejlu se zahteva da sve novine koje gosti ostave iza sebe budu momentalno sklonjene i da se ne izlažu na policama, a posebno tri najpoznatija nedeljnika.

Vesna Mališić deli NIN putnicima na aerodromu (fotografije: Cenzolovka / Jasmina Dobrilović)

2 komentara za: “Protest na aerodromu zbog zabrane držanja NIN-a, Vremena i Nedeljnika na policama

  1. Abrakadabra

    Fašizam u državi u kojoj su na vlasti fašisti sve više poprima razmere i formu pravog fašističkog režima…

    27. дец 2018. at 13:47
  2. Vladica

    Mogla bi tu u dogledno vreme i neka vatrica da se potpali .

    29. дец 2018. at 07:27

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend