30. apr 2020.

U Skupštini Srbije novi napad na medije, Cenzolovka na tapetu zbog izveštaja Reportera bez granica (VIDEO)

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković napao je juče tokom rasprave u Skupštini Srbije jedan broj medija zbog, kako je uskliknuo, neprekidne kampanje koju tokom vanrednog stanja vode protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića „svim sredstvima, po svaku cenu i na svakom mestu“. Zasmetala mu je i Cenzolovka zbog objavljivanja, po Srbiju nepovoljnog, izveštaja Reportera bez granica.

Aleksandar Marković u Narodnoj skupštini proziva medije (foto: snimak ekrana RTS 2)

Ističući, iscrpno, šta je sve vlast s predsednikom Srbije na čelu učinila za građane Srbije u uspešnoj borbi protiv pandemije kovid 19, poslanik Marković je, u kontrapunktu, ustvrdio da postoji „i ona druga strana“ koja tokom vanrednog stanja vodi „besomučnu kampanju protiv Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, državnih funkcionera i funkcionera SNS, ali, nažalost, i protiv zdravstvenih radnika“.

Ta svakodnevna kampanja, po njegovim rečima, vodi se sa „medija koji pripadaju Draganu Đilasu i Savezu sa Srbiju“, a to su, kako je naveo, N1, Nova S, TV Šabac, Vreme, NIN, Nedeljnik, portali  Direktno.rs, Istinomer, Raskrikavanje, pa zatim, „razni krikovi, birnovi, cinsovi i svi ostali koji su u neprekidnoj kampanji koja traje 24 časa dnevno 7 dana nedeljno, a koja za cilj ima isključivo napad na Aleksandra Vučića svim sredstvima, po svaku cenu i na svakom mestu“.

„To je ono što dolazi sa te druge strane“, konstatovao je poslanik SNS.

Koga zanimaju Reporteri…

Pre nego što je javno pokazao desetak odštampanih objava na društvenim mrežama, valjda kao „dokaz“ za svoje tvrdnje o pobrojanim medijima, Marković je rekao da je na društvenim mrežama objavljeno „na stotine i stotine plaćenih objava na koje je potrošeno desetine hiljada evra za blaćenje Aleksandra Vučića i državnih funkcionera“.

Prikazujući i komentarišući naslove objavljene na portalima Direktno.rs, Nova.rs, BIRN i KRIK (istina, iz nekog razloga nije pročitao sporni naslov na tom portalu), poslanik SNS je došao do Raskrikavanja, sav u neverici zbog toga što je za taj portal „bila vest da li je Srbija pala za tri mesta na nekom bezveznom portalu“ (mislio je na izveštaj Reportera bez granica).

A onda mu je iz istog razloga zasmetala i Cenzolovka.

„Pa onda Cenzolovka, i ona se isto bavi time da je Srbija pala za još tri mesta na godišnjoj listi (Reportera bez granica). Čuj, Reporteri bez granica, koga zanima šta kažu Reporteri bez granica!“

Hm, poslanik Marković bi se verovatno iznenadio kad bi čuo koga sve zanima taj izveštaj, ali i to ko sve tu međunarodnu novinarsku organizaciju prima na zvanične razgovore, očito je ne smatrajući „nekim bezveznim portalom“.

DINKO GRUHONJIĆ „IZDAJNIČKA BITANGA“

Tokom višeminutnog označavanja medija koji tobože vode kampanju protiv Aleksandra Vučića, poslanik Aleksandar Marković prikazao je i odštampani tekst novinara Dinka Gruhonjića „Rupa na evropskom tepihu“ koji je objavljen na sarajevskom portalu Avangarda, a prenela ga je Autonomija.

Pomenuvši ime novinara, Marković se slavodobitno obratio poslanicima konstatacijom „zna se ko je Dinko Gruhonjić“, na šta je poslanik Marko Atlagić, u svom poznatom maniru, dobacio –„izdajnička bitanga“.

„U pravu ste, kolega Atlagiću“, uzvratio mu je njegov stranački komrad Marković.

Podsetimo se, na nedavno objavljenoj listi Reportera bez granica – Indeks medijskih sloboda u svetu – Srbija je pala za još tri mesta i sada se nalazi u donjoj polovini te liste, na 93. mestu među 180 rangiranih država. Od 2016. godine Srbija je na listi Reportera pala za čak 34 mesta.

Kako se navodi u tom izveštaju, glavni razlozi ovakvog rangiranja Srbije jesu brojni napadi na novinare koji su prošli nekažnjeno, a u tom kontekstu RBG navode da je Srbija pala na listi i zbog činjenice da suđenje za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića nije završeno ni posle godinu i po dana od tog zločina.

Suđenje za paljenje Jovanovićeve kuće, u decembru 2018, počelo je pre godinu dana i obeleženo je čestim odlaganjima ročišta. Prvooptuženi u ovom slučaju je bivši predsednik Opštine Grocka, ali i dalje funkcioner SNS Dragoljub Simonović.

… Možda Vučića?

Najnoviji izveštaj RBG zainteresovao je, naravno, novinare i novinarska udruženja, ali i predsednika Vučića, koji je prihvatio da je rejting Srbije posledica činjenice da još nije doneta presuda u slučaju Milana Jovanovića, te je najavio skori sudski epilog.

„Biće uskoro presuda za slučaj Milana Jovanovića. Moramo da ga rešimo što pre. Naše pravosuđe ima svoj posao i ono zna kako treba da urade to – ja ne mogu da im se mešam. Sad znamo o čemu je reč. Reč je o malom padu i reč je o pojedinačnom slučaju“, kazao je Vučić prilikom obilaska radova na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad.

Vučić je, inače, u januaru 2019. primio delegaciju Reportera bez granica i tom prilikom je ocenio da je „situacija u oblasti medija u Srbiji daleko od idealne“ i da postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija.

U saopštenju sa tog sastanka navedeno je i da je predsednik Srbije pozvao predstavnike Reportera bez granica da svojom ekspertizom pomognu unapređenju medijske situacije u Srbiji, naročito u izmeni propisa u oblasti kontrole državne pomoći, kako bi se svi tokovi javnog novca prema medijima stavili pod regulatornu kontrolu.

Da, baš, koga zanima šta imaju da kažu Reporteri bez granica.

Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković napao je juče tokom rasprave u Skupštini Srbije jedan broj medija zbog, kako je uskliknuo, neprekidne kampanje koju tokom vanrednog stanja vode protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića „svim sredstvima, po svaku cenu i na svakom mestu“. Zasmetala mu je i Cenzolovka zbog objavljivanja, po Srbiju nepovoljnog, izveštaja Reportera bez granica.👉 https://bit.ly/2Yjdn4b

Geplaatst door Cenzolovka op Donderdag 30 april 2020

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend