01. jan 2021.

Mnogobrojni izrazi saučešća povodom smrti Dragana Janjića

Mnogobrojne kolege, mediji, državni zvaničnici, političari, organizacije i javne ličnosti izrazili su saučešće povodom iznenadne smrti dugogodišnjeg glavnog i odgovornog urednika i jednog od osnivača agencije Beta Dragana Janjića.

Od svog kolege, Dragana Janjića, Nezavisno udruženje novinara oprostilo se rečima:

„Bio nam je uzor u svakom pogledu i pamtićemo ga kao plemenitog čoveka i beskompromisnog borca za slobodu javne reči, istinu i pravdu. Saučestvujemo u bolu porodice i novinarske zajednice“.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković u svoje ime i u ime Ministarstva uputila je telegram saučešća.

„Novinarstvo je od danas bez iskusnog novinara i urednika, koji je svojim radom ostavio trag na medijskoj sceni“, navela je Gojković u telegramu.

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović je naveo da je „Janjić bio beskompromisni borac za nezavisnost i slobodu medija, za objektivnost, profesionalizam i etiku, za sve najviše standarde i kvalitete novinarske profesije“.

Izrazima saučešća pridružio se i Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

„Iznenadnim odlaskom Dragana Janjića naše novinarstvo izgubilo je tihog, a glasovitog, upornog i neumornog reportera, hroničara, kritičara i urednika. Bio je redak medju retkim i najboljim“, naveo je Drašković.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović u svoje ime i u ime svih zaposlenih u Opštini Čajetina uputio je telegram saučešća povodom smrti glavnog i odgovornog urednika agencije Beta Dragana Janjića.

„Poštovani prijatelji, duboko nas je iznenadila i potresla vest o iznenadnoj smrti našeg prijatelja Dragana Janjića sa kojim smo imali mnogo više nego samo poslovnu saradnju. Svojim velikim novinarskim i životnim iskustvom uvek je imao volje i vremena da sa nama prozbori lepu reč i da nam koristan savet, na čemu ćemo mu večno biti zahvalni“, naveo je Stamatović.

Organizacija Transparentnost Srbija izjavila je saučešće porodici i agenciji Beta.

„Izgubili smo divnog kolegu, učitelja, saradnika, prijatelja. Beta i Srbija su izgubili odličnog, posvećenog novinara i urednika. Vest o smrti Dragana Janjića dočekali smo u neverici, ogromnoj tuzi i šoku.

Stranka Slobode i pravde (SSP) uputila je saučešće porodici i zaposlenima u agenciji Beta povodom smrti njenog glavnog i odgovornog urednika Dragana Janjića.

„Otišao je Dragan Janjić, veliki profesionalac, sjajan novinar, čovek kompromisa i tolerancije, ali i nepokolebljiv borac za slobodu javne reči i demokratiju. Njegov odlazak veliki je gubitak, pre svega za njegovu porodicu, ali i za novinarsku profesiju i sve slobodoumne gradjane Srbije“

Iz SSP su naveli da će Janjićev novinarski i urednički pristup, ali i dragoceni društveni aktivizam biti važan putokaz generacijama koje dolaze.

„Hvala na svemu, Dragane Janjiću!“, navodi se u saučešću.

„Članove Nove stranke sa velikim žaljenjem zatekla je vest o gubitku doajena srpskog novinarstva, glavnog urednika novinske agencije Beta, Dragana Janjića.

U trenutku kada slobodno, nezavisno i profesionalno novinarstvo prolazi kroz možda i najteža vremena, vremena puna iskušenja i pritisaka, imena poput Janjićevog moraju postati sinonim borbe za etiku novinarske profesije i vodilja svim njegovim kolegama, učenicima i naslednicima. Ovo je veliki gubitak za novinarstvo u Srbiji, te vam u svoje i ime rukovodstva Nove stranke upućujemo izraz najdubljeg saučešća.

Uvereni da ćete, kao i do sada, nastaviti putem koji je utabao vaš glavni urednik, molim vas da našu poruku saosećanja u ovim teškim vremenima prenesete i porodici gospodina Janjića“, naveo je Zoran Živković Osnivač Nove stranke.

Udruženi sindikat Sloga uputio je saučešće porodici Dragana Janjića i redakciji Bete.

„Otišao je veliki čovek i novinar od koga se imalo šta naučiti“, naveli su iz tog sindikata.

Brojne kolege, mediji i udruženja uputili saučešće povodom smrti Dragana Janjića

Žaljenje zbog iznenadne smrti glavnog i odgovornog urednika Bete Dragana Janjića izrazili su danas brojne kolege i domaće i strane redakcije, kao i novinarska udruženja.

„Napustio nas je dragi kolega i prijatelj, jedan od najboljih medju nama. Sjajan novinar i urednik i veran i postojan saborac, koji je ostavio neizbrisiv trag u našem novinarstvu i borbi za medijske slobode. Dragan Janjić nam je bio uzor u svakom pogledu i pamtićemo ga kao plemenitog čoveka i beskompromisnog borca za slobodu javne reči, istinu i pravdu. Saučestvujemo u bolu porodice i novinarske zajednice“, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Izvršni direktor istraživačko izdavačkog centra Demostat Aleksandar Stefanović povodom smrti glavnog i odgovornog urednika agencije Beta Dragana Janjića uputio je u svoje i u ime svog kolektiva saučešće porodici Janjić i redakciji Bete.

„U moje lično ime, u ime vlasnika i celog kolektiva Demostata, a povodom smrti Dragana Janjića, našeg prijatelja i dugogodišnjeg partnera, primite iskreno saučešće.
Bog uvek uzima najbolje. Neka mu je Večna slava“, navodi se u izjavi saučešća.

Odlaskom Dragana Janjića odlazi jedno veliko ime srpskog nezavisnog novinarstva, objavio je na Tviteru francuski Kurije de Balkan (Courriers des Balkans).

U bogatoj karijeri bio je i dopisnik radija Dojče vele… Uvek je bio borac za slobodno novinarstvo, objavila je redakcija Dojče velea na srpskom jeziku.

Saučešće su izrazili i novinari beogradskog dopisništva italijanske novinske agencije ANSA.

Saučešće porodici i agenciji Beta uputili su i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), redakcija Bi-Bi-Sija na srpskom jeziku i brojne druge redakcije i kolege.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend