01. jan 2021.

Srećna nova taksa za RTV i RTS!

Od danas pa do kraja 2021. građani će taksu za javne medijske servise plaćati 299 umesto dosadašnjih 255 dinara

 

Foto: Cenzolovka

Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je Skupština Srbije usvojila 17. decembra prošle godine, predviđeno je da se oba javna medijska servisa, Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine, do 31. decembra 2021. godine delimično finansiraju iz takse za javni medijski servis, a delimično iz budžeta Republike Srbije.

Istim zakonom taksa za javne medijske servise povećana je sa 255 na 299 dinara i ona će se, kao i do sada, naplaćivati kroz objedinjeni račun za električnu energiju.

„Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju se u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika“, navedeno je u obrazloženju zakona.

Kombinovani model finansiranja javnih servisa na snazi je od početka 2016. godine. Taksa za medijske servise je isprva iznosila 150 dinara, da bi od početka 2019. skočila na 220, a od početka 2020. građani su taksu za javne servise plaćali 255 dinara.

Inače, budžetom Republike Srbije za 2021. nije predviđeno izdvajanje za RTS, dok će RTV dobiti svoj uobičajeni iznos od 900 miliona dinara. 

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran medij Cenzolovka.rs i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend