28. feb 2020.

Na tribini Filozofskog fakulteta TV N1 uručena počasna „nacionalna frekvencija“

Na Filozofskom fakultetu u Beogradu održana je tribina "Specijalni rat protiv nezavisnih medija i novinara nezavisnih medija". Teme o kojima se razgovaralo bili su napadi na medije koji kritikuju vlast i načini obračuna prilikom kojih se diskredituju novinari koji izveštavaju o događajima koji ne odgovaraju predstavnicima vlasti.

Foto: N1

Zbog zasluga za narod Filozofski fakultet i tribina „Nije filozofski ćutati“, odlučila je da počasnu nacionalnu frekvenciju dodeli televiziji N1. Nagradu je u ime naše kuće od istoričarke Dubravke Stojanović primio prezenter Miloš Milovanović.

Dve moje koleginice našle su se nekoliko dana na rafalnoj paljbi zbog svog profesionalnog pristupa poslu i obaveštavanju javnosti o svemu što je važno. Pritom su diskreditovane na način koji je vrlo teško dovesti u vezu sa njihovim poslom“, rekao je Milovanović.

Žaklina Tatalović, novinarka N1, rekla da su objavljene njene fotografije sa Instagram profila gde je ona u kupaćem kostimu ili u majici na bratele. „To se dovelo sa načinom na koji izveštavam. To je prosto omalovažavanje, jer sam ja radila na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Ove moje fotografije su od pre pet, šest godina, tada nisu nikome smetale, ali eto, danas nekome smetaju. Tako da iz toga može da se zaključi da to ide iz jedne kuhinje. Naravno, N1 televizija podneće krivične prijave, neće se na ovome završiti. Isto tako, podsetiću da, u jeku kampanje „Da se vidi N1″, četiri ili pet puta nam je obaran sajt za samo dva dana. Nismo mi ti koji krećemo u rat, rat nas dočeka. Za sada dobijamo svaku bitku, a na kraju ćemo dobiti i rat.“, navela je Tatalović.

„Svaki put kada mi objavimo neku istraživačku priču, kao da spremna mašinerija provladinih medija reaguje i napada na različite načine. Te kampanje blaćenja su bile najčešći napadi na nas – da smo strani plaćenici, špijuni, medijski teroristi i narkomani. Najozbiljnija sutuacija je bila kada su obijena dva stana u razmaku od dve godine“, rekla je novinarka KRIK-a Jelena Vasić.

„Svi znaju do koje mere to može da ode. I ono što jeste važno je da javnost postoji, i da se pobuni, jer bez toga teško da može pojedinac da se bori protiv toga“, naveIa je Irena Stević, novinarka Insajdera. „Ako građani ne razumeju zbog čega su važni mediji i zbog čega je važna ova priča, jer ovo nije priča samo o novinarima, mi na vlast nećemo moći da utičemo. Dakle, bez javnosti, bez razumevanja, šta je uloga medija u društvu i građana koje bi trebalo da informišemo, ni vlast nema nikakvu realnu potrebu da nas doživljava ozbiljno“, dodala je Stević.

Veljko Lalić, glavni i odgovorni urednik Nedeljnika, napomenuo je „da se nalazimo u ozbiljnoj fazi, da se svako drugačije mišljenje proglašava krivičnim delom.

„To su slučajevi koje nam govore da je država protiv nas. Da mi živimo i radimo u državi u kojoj se trudimo da svakog dana ukažemo na probleme, da ukažemo na slučajeve organizovanog kriminala i korupcije. Da imate dobronamernu državu ona bi vam, kao istraživačkom mediju, rekla ‘Hvala što ste nam ukazali da je ovaj ministar učestvovao u ovom poslu’. Ne, vi imate potpuno drugu reakciju. Svaki put kada otkrijemo neki koruptivan posao ili vezu ministara sa organizovanim kriminalom“, dodala je Vasić.

Lalić je podsetio da je u Tabloidu bilo objavljeno da su četiri urednika „na merama“. „Ne znaju ni oni zašto me slušaju. Meni je to bilo čudno, jer mene da neko sluša, on bi poludeo kroz 15 dana, jer ja gledam svako jutro „Denver“, i možda misle da pričam sa Amerikom u tri. Ja sam se obratio Zaštitniku građana, obratio sam se BIA, i nisam dobio odgovor“, rekao je Lalić.

„Ja verujem da je bitno da imate podršku unutar redakcije, koliko god one bile male, da je naš tempo brz i moramo biti najbrži i najtačniji. Zbog toga je podrška veoma značajna i bilo bi nam drago da ne oguglaju na napade koje dobijamo svakodnevno“, poručila je Tatalović.

„Postoji genijalna rečenica koja pokazuje najveću pokvarenost novinarstva i izgovorio je Aleksandar Tijanić. „Nemoj da pustim novinare da počnu da rade svoj posao“, i to je bila strahovita pretnja svim vlastima“, zaključio je Lalić.


Video prilog N1

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend