06. jun 2020.

Nagrada „Nikola Burzan“ Živanoviću, Ćuk, Miloševiću i Laziću

Dobitnici nagrade Nikola Burzan koja se dodeljuje najboljem novinaru Danasa ili drugom zaposlenom, ove godine su novinar sportske rubrike Vlada Živanović, novinarka Kulture Aleksandra Ćuk, grafički dizajner Aleksandar Milošević i šef prodaje Danasa Zoran Lazić.

Kao i čitavu državu, i redakciju našeg lista je zajednička opasnost od širenja epidemije izbacila iz redovnog koloseka, te je radi zaštite zdravlja svih novinara i drugih zaposlenih, velika većina naših kolega upućena na bezbedniji rad od kuće. Ne i ova četvorka.

Kao deo malog tima koji je preuzeo na sebe da novine uprkos svim rizicima nastave da izlaze, Živanović, Ćuk, Milošević i Lazić su bez dana odmora i podređujući svoje lično zdravlje, kao i zdravlje svojih porodica interesima redakcije, presudno doprineli tome da čitaoci Danasa budu objektivno i redovno informisani čak i u ovako vanrednim okolnostima.

To, međutim, nije dovoljno za „Burzana“.

Nagrada koja nosi ime po jednom od osnivača našeg lista, dodeljuje se za izuzetne profesionalne visine i mogu je dobiti samo najizvrsniji među nama, oni koji su svojim posebnim talentom, zalaganjem i karakterom doprineli da Danas bude bolji.

Vlada, koji je u vreme pandemije svom novinarskom poslu dodao i poveliki komad uredničkog.

Koji je prvi dolazio i poslednji odlazio, tek kad se uveri da su svi drugi bezbedno stigli kućama, i koji je uprkos tome svakog dana jedinstvenim darom da uoči multidisciplinarne odnose, osvetljavao veze sporta, ekonomije i međunarodne politike, a na sve to još uspevajući da svojim reportažama čitaocima ulije preko potrebni optimizam, uvek tražeći vedro parče stvarnosti, čak i tamo gde ga drugi ne bi našao.

U vreme kad su pandemijski strahovi paralisali ljude, njega nisu.

Aleksandra, van klišea i protiv klišea, novinar smisla, pisac čiji su intervjui društvene disekcije tamo gde ih najmanje očekujete, zbunjujuć sagovornik svojim sagovornicima, sasvim svoja i iskrena, odavno se mogla naći na ovom mestu.

Aca, nevidljiv čovek za kompjuterom, ona ključna poluga koja pokreće mehanizam, koju možda prenebregavamo, a bez koje sve staje.

Iako bi neko drugi u vanrednom stanju video razlog da popusti standarde, on nije.

Tiho i nenametljivo, držeći se načela da strana mora da liči na nešto, i kad nema vremena, i kad nema resursa, i kad su urednici nerazumni, znajući da će takav trud malo ko primetiti i još manje ceniti, postarao se da „vanredni“ Danas ni po čemu ne odstupa od „redovnog“.

Zoran, čovek s najlakšim zadatkom na svetu, da novine proda ljudima kojima je zabranjeno da izađu napolje da ih kupe.

Nekakvom alhemijom, nepoznatom novinarima, i o kojoj novinari retko kad uopšte i razmišljaju, on je uspeo.

Svaki dan tu, svaki dan od pomoći redakciji, a sam bez pomoći redakcije. Zahvaljujući njemu, Danas je još jedan udarac primio uspravno.

Ponosni smo što ovo četvoro ljudi možemo da zovemo svojim kolegama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend