06. jan 2023.

Nejasno ko je odgovoran za tragičnu smrt novinara: Kada se hapsi vlasnik, “hapse” se i njegovi psi

  Odgovor na pitanje ko snosi odgovornost za tragičnu smrt novinara Vladana Radosavljevića daće tužilaštvo.

Vladan Radosavljević (snimak ekrana, Jutjub PG Mreža)

Kako je saopšteno, Osnovno tužilaštvo u Mladenovcu dobilo je nalog da prikupi sve podatke o napadu pasa na Radosavljevića i njegovu suprugu, a posebno da utvrdi da li su psi vlasnički, ko je njihov vlasnik i zašto su se našli van dvorišta.

Upravo je ovo pitanje ključno kako bi se utvrdila krivica, jer zakon jasno propisuje da je odgovornost na vlasniku pasa. Problem sa ovim je što je nekoliko medija prenelo informaciju da se vlasnik pasa trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

Veterinar Vladimir Terzin, koji je nekada bio pomoćnik gradskog sekretara za komunalne poslove za sektor zoohigijene, za Danas navodi da zakon propisuje da se u slučaju hapšenja vlasnika, psi odvode u azil ili prihvatilište.

– To je praksa koju predviđa zakon, a nemam odgovor na pitanje zbog čega to nije urađeno u ovom slučaju. Veliko je i pitanje da li se kuća vodi na vlasnika pasa, da li su oni pre hapšenja bili sklonjeni, da li je neko drugi preuzeo brigu o njima…To su sve pitanja za istražne organe, ističe Terzin.

On naglašava da je odgovornost za pse koji nisu pod nečijim nadzorom pada na lokalnu samoupravu.

– Svaka lokalna samouprava ima obavezu da donese i sprovodi program za rešavanje problema napuštenih životinja, kao i da sarađuju sa prihvatilištem. Međutim, u konkretnom slučaju upitna je odgovornost lokalne samouprave, jer ako su psi bili na nečijem imanju, nadležni bez odobrenja suda nisu mogli da uđu na privatni posed, navodi Terzin.

Prema pisanju medija, Radosavljevića i njegovu suprugu napala su tri psa u Velikoj Ivanči, naselju u beogradskoj opštini Mladenovac. Vladan Radosavljević je podlegao povredama, dok je njegova supruga teže povređena.

Kako je za RTS rekao direktor JP “Veterina Beograd” Budimir Grubić u pitanju su vlasnički psi rase staford, mešancu staforda i pitbula, dok je treći pas krupan mešanac.

On je rekao da su psi sklonjeni u prihvatilište “Veterine Beograd” kao i da su bili naučeni da kidišu na ljude.

Prema Pravilniku o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu kao opasni tretiraju se psi koji su bez očiglednog povoda napali čoveka ili drugog psa, kao i psi koji su uzgajani za borbe i čuvanje imovine. Kao opasni se vode i psi rasa pitbul terijer, bul terijer, staford terijer, američki staford terijer, mini bul terijer i mešanci tih rasa.

Opasne pse mogu da izvode samo punoletna lica, i to uz brnjicu i na povocu. Vlasnik opasnog psa ga ne sme ustupiti nekom drugom licu na čuvanje i privremeni smeštaj, a mora da ga drži u objektu odgovarajuće veličine iz koga ne može da pobegne.

Na ulazu u prostor, odnosno objekat u kome se drži opasan pas mora da bude vidljivo istaknuto upozorenje: „OPASAN PAS”, a isti objekat mora da se drži pod ključem.

Opasnog psa može da drži samo punoletno lice koje nije kažnjavano, odnosno protiv koga nije pokrenut postupak zbog krivičnih dela protiv života i tela, imovine, javnog reda i mira, kao i krivičnih dela zloupotrebe opojnih droga, ubijanja i zlostavljanja životinja, odnosno drugih dela iz oblasti dobrobiti životinja i drugih kaznenih dela koja u sebi sadrže elemente nasilja.

Vladan Radosavljević je rođen je 1960. u Beogradu. Novinarstvom je počeo da se bavi na Studiju B od sredine osamdesetih, i to prvo na radiju, a zatim i na prvoj nezavisnoj televiziji NTV Studio B gde je kao direktor produkcije učestovao u njenom osnivanju.

Nakon Studija B, Radosavljević je godinama radio u beogradskom Medija centru. Sa kolegama iz PG Mreže 2007. osniva TV akademiju koja se bavila obukom mladih novinara.

Radosavljević je radio i kao glavni urednik na „Televiziji Banat“ iz Vršca, a potom je, do 2020 sarađivao sa Televizijom Šabac.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend