13. maj 2017.

Nikolić i Georgiev o novinarstvu: Ko (ne) može do „centrale“

Novinari Maja Nikolić i Slobodan Georgiev u Novom danu televizije N1 govorili su o izazovima profesije i o tekstovima i istraživanjima koje je nagradio NUNS.

Dodeljene su ovogodišnje NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo. U kategoriji online medija dodeljene su dve nagrade: prvu je dobila grupa novinara za tekst „Krvavi poslovi: Put oružja vredan 1.2 milijarde evra“, objavljen na sajtu Balkanske istraživačke mreže BIRN, Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije OCCRP i u Gardijanu u julu 2016. godine.

Druga je dodeljena Anđeli Milivojević za tekst „Jorgovanka Tabaković plagirala značajan deo doktorata“, objavljen na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije u decembru 2016. godine.

Naša koleginica Maja Nikolić dobila je prvu nagradu u kategoriji elektronskih medija za za priču: „Naprednjački „botovi“ iz rumunske kuhinje“.

Jelena Veljković dobila je nagradu u kategoriji štampani mediji, za tekst „Tajna Vučićeve kafane“, koji je objavljen u nedeljniku Vreme u septembru 2016. godine.

Novinarka N1 Maja Nikolić ispričala je detalje u vezi sa njenim prilogom. Iz istraživanja koje je obavila vidi se da je SNS pomoć u marketingu za izbore 2012. imala u kompanijama iz inostranstva. Za izbore, internet kampanju, angažovali su rumunsku marketinšku agenciju Mažoritas.

Slobodan Georgiev, novinar BIRN-a, pričao je o nagrađenom istraživanju grupe novinara, među kojima su neki iz te mreže, a o tokovima oružja ka ratištima. Naveo je da je posao bio složen jer je do takvih podataka teško doći – kako se trguje ilegalno oružjem i kako države trguju oružjem je tajna. Ishod toga je vrlo neizvestan, dodao je.

Oba novinara u Novom danu govorili su o problemima s kojima se suočavaju novinari prilikom obavljanja svog posla.

Georgiev je govorio i o tome koliko je teško novinarima lokalnih medija, koji opstaju i prave vrlo dobre priče, iako imaju ograničene resurse i dosta se zlopate posle privatizacije.

Da biste bili objektivni i profesionalni, potrebna je i druga strana, a mi tu drugu stranu, stranu vlasti često nemamo, kaže Maja Nikolić. „Nama su vrata SNS zatvorena, ako pokušate da dođete do bilo kod sagovornika SNS morate da zovete centralu, šefica informativne službe te stranke se nama nikada ne javlja, ne odgovara na poruke, a još je gore kada odete da obilazite Srbiju i dođete do nekog grada gde vam treba vlast, dakle SNS, a tamo niko ne sme da govori bez dozvole centrale“, ispričala je novinarka N1.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend